İzmir'deki depremde yıkılan binalara ilişkin 7 kişi tutuklandı

İzmir'deki depremde yıkılan binalara ilişkin 7 kişi tutuklandı

İzmir'deki depremin ardından aralarında yıkılan binaların müteahhitlerinin ve fenni mesullerinin de bulunduğu 9 kişiden 7'si tutuklandı.

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılarak 114 yurttaşın hayatını kaybetmesine sebep olan binalarla ilgili, aralarında müteahhit ve fenni mesullerin de bulunduğu adliyeye sevk edilen 9 kişiden 7'si tutuklandı, 2'si ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Bayraklı'da yıkılan ve ağır hasar görerek ölüm ve yaralanmalara sebebiyet veren binalarla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 3 müteahhit, 4 fenni sorumlu, 1 market sahibi ve 1 yapı market sahibi olmak üzere 9 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltı işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Yağcıoğlu Apartmanı müteahhidi Ş.A. ile fenni mesul O.A., Yılmaz Erbek Apartmanı'ndaki market yapı sahibi M.Y. ile Yılmaz Erbek Apartmanı fenni mesulü N.B., Emrah Apartmanı fenni mesulü T.A., Doğanlar Apartmanı müteahhidi Ç.D. ve Rıza Bey Apartmanı müteahhidi H.H.Ö., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cumhuriyet Sitesi B ve C bloklarının fenni mesulü E.İ., ile Yılmaz Erbek Apartmanı'ndaki market sahibi R.Y. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

FENNİ MESUL NEDİR?

Fenni mesul, sorumluluğunu üstlendiği yapıyı kamu adına denetlemekle yükümlüdür. Fenni mesul, sorumluluğunu üstlendiği yapının kanuna, plana, yönetmeliklere, ilgili diğer mevzuat hükümlerine, fen, sanat, sağlık kurallarına, ruhsat eki projelerine, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına, teknik şartnamelere uygun yapılıp yapılmadığını denetlemekle yükümlüdür.