İzmir'de üzerine demir düşen inşaat mühendisi ağır yaralandı

İzmir'de üzerine demir düşen inşaat mühendisi ağır yaralandı

İzmir'in Konak ilçesindeki bir inşaatta Ayhan Demir isimli inşaat mühendisi, iş kazası nedeniyle ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

İzmir'in Konak ilçesindeki bir inşaatta, beton dökülmesi öncesi kontrollerin yapıldığı sırada vinç halatının kopması sonucu üzerine demir düşen Ayhan Demir isimli inşaat mühendisi, ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Demir’in yoğun bakımda olduğu öğrenildi.

Ayhan Demir’in durumuna ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu da açıklama yaptı. Açıklamada, “Konak ilçesinde konut, ofis ve ticari alanlardan oluşan bir şantiyede çok yüksek katlı konut inşaatı sırasında meydana gelen iş kazası sonucu inşaat mühendisi Ayhan Demir ağır yaralanmış olup yoğun bakımda olduğu öğrenilmiştir. Meslektaşımızın bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Gaziantep'te 3 ay önce şantiyede hayata gözlerini yuman inşaat mühendisi Korkut Küçükcan'ın üzüntüsü hala içimizde ve tazeliğini korumaktayken, kentimizde meslektaşımızın iş kazası sonucu ciddi derecede ağır yaralanması bizleri hem üzmekte hem de düşündürmektedir” denildi.

'İŞ KAZALARI ÖNLEBİLİR'

Evrensel'in haberine göre, “İnşaat mühendisi Ayhan Demir ve yanında inşaat teknikeri yardımcısı ile çok yüksek katlı konut inşaatında, beton dökülmesi öncesinde döşenmiş olan donatı (inşaat demiri) kontrolü ve teslim alınması çalışması sırasında aynı anda malzeme kaldırma operasyonu yürütülmekte, mühendis ve tekniker çalışanların üzerinden, vinç yardımı ile ağır demir malzeme taşınmakta iken maalesef tam bu sırada bağından kurtulan ağır demir malzemelerin düşmesi sonucu iş kazası meydana geldiği öğrenilmiştir” diye sebebinin açıklandığı ifadelerde şöyle devam edildi:

“Vinçlerde yük kaldırılırken sesli ve ışıklı uyarı yapılmalıdır. İkaz sesi çevredeki seslerden farklı ve kolay duyulabilecek yükseklikte olmalıdır. Vincin çalışması esnasında sesli ve ışıklı ikazları çalışır halde bulundurulmalıdır. Kaldırılan yükler çalışan teknik personelin ve işçilerin üzerinden kesinlikle geçirilmemeli, kaldırma ve taşımalarda, taşıma izdüşümünde ve yükün hareket güzergahı altında çalışanların alana girmesi önlenmelidir. İşlemler sırasında yetiştirilmiş operatörler, vinçle kaldırma ve sapancılık eğitimi verilmiş manevracılar (işaretçiler) çalıştırılmalıdır. Manevracı görülebilecek bir yerde durmalıdır. Yükleri bağlayan halatlar yükün cinsine ve ağırlığına uygun malzeme seçilmeli, dayanıklı, sağlam, taşıma kapasitesi yüksek, periyodik kontrolleri ve testleri yapılmış olmalıdır”

'AŞIRI KÂR HIRSI SEBEBİYLE İŞ KAZALARI ÖNLENEMİYOR'

İş kazalarının önlenebilir olduğu belirtilen açıklamada, “Ancak, insanlarımıza yeterince değer verilmemesi, denetim eksikliği, aşırı kar hırsı, cezai yaptırımların önemsenmemesi, işlerin taşeronlara devredilmesi, devralan taşeronların da işleri diğer taşeronlara zincirleme olarak vermesi, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sadece masraf olarak görülmesi, iş programlarında ve yaklaşık maliyetlerde iş güvenliği giderlerinin hesaplanmaması, iş sağlığı ve güvenliği koordinatörlerinin atanmaması, proje aşamasında sağlık ve güvenlik planlarının yapılmaması, mevzuat ile istenen iş güvenliği önlemlerinin sadece kağıt üzerinde yapılması gibi nedenlerden dolayı iş kazaları ülkemizde önlenememektedir” denilerek inşaat mühendisi Ayhan Demir’e acil şifalar dilendi.