İzmir'de Üç Fidan anması: 'Miraslarını devralıyoruz'

İzmir'de Üç Fidan anması: 'Miraslarını devralıyoruz'

Türkiye devrimci hareketinin sembolleri ve 68 Kuşağı'nın önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 48. yılında gençlik örgütleri tarafından İzmir Gündoğdu Meydanı’nda anıldı.

İleri Haber

6 Mayıs 1972’de idam edilen devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf İnan ve Hüseyin Aslan İzmir’de anıldı. Gençlik örgütleri tarafından düzenlenen anmada yapılan açıklamada ise “Gençlik olarak Denizlerin bizlere bıraktığı devrimci mirası devralıyoruz” denildi.

Türkiye devrimci hareketinin sembolleri ve 68 Kuşağı'nın önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 48. yılında gençlik örgütleri tarafından İzmir Gündoğdu Meydanı’nda anıldı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP); Kaldıraç, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP); Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP); Devrimci Parti ve Sosyalist Devrimci Gençlik (SDG) temsilcileri tarafından düzenlenen anmada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle sosyal mesafe kuralına dikkat edildi.

Burada yapılan açıklamada, “Emperyalist-kapitalist yerli işbirlikçileri eli ile sistem yağma, rant ve talan politikalarını bugün her türlü şiddet aygıtını kullanarak devrimcilere, halklara yöneltmektedir. Yönetme krizi içerisinde pandemiyi fırsata çevirmeye çalışmaktadır. Yaşadığı ekonomik ve siyasi krizden Suriye ve Kürdistan’da uyguladığı savaş politikalarıyla çıkmaya çalışmakta, baskı ve şiddetle yaşadığı krizi atlatmaya çalışmaktadır. Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek mafya liderleri serbest bırakılırken avukatlara, gazeteciler, halkın seçtiği milletvekilleri ve binlerce öğrenci hala tutukludur. Zenginler lüks evlerinde kendilerini izole ederken, milyonlarca işçi işyerlerinde patronların karları için çalışmaya devam etmektedir” denildi.

‘DENİZLERİN MİRASINI DEVRALIYORUZ’

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Nasıl ki 68 gençliği Zap Suyu’na inşa ettikleri Dev-Genç köprüsüyle, üretici köylü mitinglerine, büyük işçi mücadelelerine verdikleri destekle emekçi halkın her daim yanında oldularsa, biz de 68 devrimci gençlik hareketinin bıraktığı bu devrimci mirasa sahip çıkıyor, bugün dayanışma ağlarında, sokaklarda, bulunduğumuz her alanda emekçi halkın sağlığı ve geleceği için mücadele etmeyi kendimize görev biliyoruz. Emekçi halkın sağlığının iktidarın yönetememe krizine karşın kitlelerin kendi yaratıcı ve yıkıcı gücüyle sağlanacağını görüyoruz. Kapitalizmim çürümüşlüğüne karşı devrimci mücadelenin yükseltilmesini, ezilenlerin yegane kurtuluşu bulunan devrim mücadelemizin zafere taşınmasını tüm yakıcılığıyla hissediyoruz. Ve bu devrimin Denizlerin devrim ve sosyalizm bayrağını ellerine alan bizlerin omuzlarından yükseleceğini ifade etmek istiyoruz. Dünyayı var edenlerin ya açlık ya salgın ikilemine sıkıştırıldığı, bugünlerde bu mücadelenin büyütülmesi geleceksizliğe karşı yürüttüğümüz mücadelenin esasını oluşturduğunu belirtiyoruz. Tacizin, tecavüzün, açlığın, yoksulluğun, sefaletin üzerinde yükselen bu sistem bize ne vaat edebilir? Üniversitelere atanan rektörleriyle,  güvenlik-polis şefleriyle bu sistem daha ne kadar ayakta kalabilir? İnsan onuruna ve yaşamına yaraşır bir hayat ancak sosyalizm ile var olacaktır. Tarih bizleri bir kez daha sahneye çağırıyor.  Kapitalist sistem emekçi halka salgından, ekolojik krizden, doğa ve emek sömürüsünden, ekonomik krizden, emperyalist savaşlardan başka bir şey ifade etmiyor. Ancak devrimi görmek, eşit ve özgür bir yaşamı yani sosyalizmi inşa etmek için mücadeleye atılmak gerekiyor.

Gençlik olarak Denizlerin bizlere bıraktığı devrimci mirası devralıyoruz. Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in yolunda, onların mücadele ruhuyla devrim ve sosyalizm mücadelemizi büyütüyor, gençliği örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”

DENİZE KARANFİL BIRAKILDI

Törende Üç Fidan için denize karanfil bırakılırken, sık sık “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz “, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” ve Denizlerin yolunda, gençlik sokakta” sloganları atıldı.