İzmir'de Tuba Tokbaş'ın öldürülmesi protesto edildi: Adalet mücadelesini sürdüreceğiz

İzmir'de Tuba Tokbaş'ın öldürülmesi protesto edildi: Adalet mücadelesini sürdüreceğiz

Kadınlar Tuba Tokbaş'ın katledilmesini İzmir'de protesto etti.

Denizli'de Pamukkale Üniversitesi öğrencisi Tuba Tokbaş'ın Eray Hakver isimli erkek tarafından katledilmesinin ardından Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, cinayeti protesto etti. Karşıyaka Çarşı girişinde bir araya gelen kadınlar, "Kadınlar birlikte güçlü" yazılı pankart ile "Kadın dayanışması yaşatır" ve "Erkeklik koronadan daha tehlikeli" yazılı dövizler taşıyarak sık sık "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sloganları attı.

Kadınlar adına açıklama yapan Deniz Uslu, sadece ekim ayında 23 kadının katledildiğine dikkat çekerek, "Eray Hakver kız kardeşimiz Tuba Tokbaş'a şiddet uygulamış
ardından boğarak katletmiştir. Katil Hakver emniyette verdiği ifadede "kıskançlık" bahanesini öne sürmüştür. Gün geçmiyor ki kadın cinayeti haberi almayalım. Erkekler
sadece Ekim ayında an az 23 kadını, 2020 yılının 10.ayına kadar en az 229 kadını katletti. Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddet artmasındaki en büyük sebeplerden bir tanesinin, cezasızlık politikaları olduğunu çok iyi biliyoruz. Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı caydırıcı yaptırımlar uygulamayı, kadınları korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nin uygulananmaması, tartışmaya açılması, kaldırmak istenmesi bu sebeplerin başında gelmektedir. Devlet yetkililerinin, kadın düşmanı, kadını suçlayan, katili koruyan söylemeleri bu sebepler arasındadır. Kadın katillerine; kravat taktığı için, pişman olduğu için, sabıka kaydı olmadığı için uygulanan iyi hal indirimleri yine katillerin güç aldığı bir dayanak oluşturmakta ve cinayetlerin artış sebepleri arasında yer almaktadır. Biz kadınlar bu cinayetlerin de, bu cinayetlerin sırtını sıvazlamayan erkek egemenliğinin de peşini bırakmıyoruz" dedi.

'ADALET MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Tüm katledilen kadınlar için adalet mücadelesini sürdüreceklerini vurgulayan Uslu, son olarak şunları kaydetti; "İki gün önce Muğla'da adliye önünde tüm baskılara rağmen 'Pınar Gültekin için adalet' diyen kadınlar, Şule Çet için adaleti kazanan kadınlar, Tuba için de bu adalet mücadelesini sürdürecek. Ama tekrar ediyoruz. Şiddet önlenebilir. Kadın cinayetleri önlenebilir. Gerekli yaptırımlar ve caydırıcı cezalar uygulansın. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı kanun uygulansın. Kadın cinayetleri önlensin. Biz hayatlarımıza sahip çıkmak için de, katledilen her bir kadının hesabını sormak için de sokaklarda olacağız, meydanlarda olacağız, adliye salonlarında olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz."

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.