İzmir'de hekimlere şiddet: Usulsüz reçete istedi, vermeyince saldırdı
İzmir'de iki aile hekimi, usulsüz reçete talebi yerine getirilmeyen şahıs tarafından saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan doktorlardan birinin sağlık durumunun kötüleştiği belirtildi.
12-07-2019 10:08

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Yamanlar Bölgesi 20 No'lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli aile hekimi Dr. Mahide Agara ve Dr. Alper Durmuş Sönmez usulsüz reçete talebi yerine getirilmeyen şahıs tarafından saldırıya uğradı.
Saldırı sonrası sağlık durumu kötüleşen Dr. Alper Durmuş Sönmez, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'ne kaldırıldı.
Olayı haber alan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Nuri Seha Yüksel, Dr. Hakan Köse ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Mübeccel İlhan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’ne giderek Dr. Alper Durmuş Sönmez’le görüştü.
Dr. Sönmez, saldırı sırasında bir kadın hastanın araya girerek kendisini siper etmesinin daha fazla şiddete uğramasına engel olduğunu belirtti.
İLGİLİ HABERLER
Bursa'da Diş Hekimini bıçaklayan sanık tahliye edildi
Bursa'da dişini çekerken hekimi Hamdi Gören'i göğsünden yaralayan M.D.'ye verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Cezası 6 yıl 3 aya indirilen sanık, bu kararla tahliye edildi.
19-01-2021 23:24

Bursa'da diş çektirmek için gittiği hastanede, diş hekimi Hamdi Gören'i (55) göğsünden bıçaklayarak ağır yaralayan ve "iyi hal" indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan M.D.'nin (20) cezası, istinaf nahkemesince 6 yıl 3 aya düşürüldü. M.D., kararla birlikte tahliye edildi.
Demirören Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, mahkeme heyeti, sanığa "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezasının kaldırılarak "ağırlaşmış kasten yaralama" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası hükmetti. Ayrıca sanığın iki yıldır tutuklu bulunmasını göz önüne olan heyet, sanığın hükümle birlikte tahliyesine karar verdi.
Bursa 15. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonunda tutuklu sanık M.D., "kamu görevlisine karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan iyi hal indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Taraflar, karara istinaf mahkemesinde itiraz etti. Müşteki avukatının itirazını reddeden Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, sanık avukatı Erdal Yıldız'ın itirazını ise kabul etti.
İstinaf mahkemesinde görülen duruşmada sanık M.D. çok pişman olduğunu öne sürdü. Hamdi Gören ise sanığın diş çekimi işleminden sonra kendisini bıçakladığını ifade ederek, "Çekim sırasında değil, hekim masasına oturduğumda bıçaklandım. 'Kalbimden bıçakladım' diye bağırınca hemşire güvenliği çağırmak için odadan çıktı. O sırada yaklaşık 5 dakika odada yalnız kalmış olabiliriz, tekrar bıçaklamamış olabilir" diye konuştu.
Duruşmada savcı ise sanığın kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırıldığını ancak doktorda tek bıçak darbesi oluşu, sanığın eylemine devam edebilecek durumda olmasına rağmen devam etmemesi ve doktora tıbbi müdahaleyi engellemediği gerekçelerinin göz önüne alınarak, "yaralama" suçundan hüküm kurulmasını ve tahliye kararı verilmesini istedi.
Önceki yıl Eylül ayında Bursa Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi’nde meydana gelen olayda, şüpheli M. D., dişini çektirmek için gittiği hastanede canını acıttığını ileri sürdüğü hekim H. G.’yi göğsünden bıçaklayarak yaralamıştı.
Resmi verilere göre son 24 saatte 167 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 167 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 818 yeni vaka tespit edildi.
19-01-2021 20:59

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 167 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 818 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 761.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 24 bin 328'e, toplam vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781'e yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 162.
Bakanlık aşılamada eczacıları görmüyor
Aşılamada öncelikli listede olan eczane teknikerleri listeden açıklama yapılmaksızın çıkarıldı. Bu duruma isyan eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, “Neden bu arkadaşlarımız sisteme kaydedilmiyor? Ya da bu arkadaşlarımız sisteme kaydedilmediği halde neden yarın akşam program kapatılıyor?” diye sordu.
19-01-2021 19:48

Çin menşeili Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısına 14 Ocak tarihinde aşılanma çalışmalarına başlanmıştı. Haberci'den Ayşenur Önal'ın haberine göre, “Süreç 20 Ocak’ta son bulunacak” denmesine rağmen aşılamada öncelik sıralamasında ilk kategoride yer alan eczane teknisyenleri bu listeden son anda çıkarıldı. Eczacı sayısının 2 katı kadar olan eczane teknikerleri, neden yok sayıldıklarını merak ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından bilgileri istenen ama daha sonra öncelik listesinden açıklama yapmadan çıkarılan eczane teknikerleri, 1’nci Aşama aşılamanın bitmesine 1 gün kalan bir çözüm bekliyor.
İSİMLER 3 KEZ TEYİT EDİLDİ
Yaşanılan olaya isyan eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, bakanlığın isteği doğrultusunda eczane teknikerlerinin adını 3 kere farklı sistemler üzerinden teyit etmelerine rağmen listeden çıkarılmasına anlam veremediklerini kaydetti. Bazı teknikerlere aşı mesajının 15 Ocak’ta geldiğini ama aynı gün akşam listeden çıkarıldıklarını söyleyen Sağır, “Hiçbir tekniker şu an aşı olamıyor. Sağlık Bakanlığı yarın akşam 23.59’da 1’inci aşama A’da bulunan sağlık çalışanlarının aşılanmasının sonlandırılacağını duyurdu. Şimdi bu arkadaşlarımız hala sisteme kaydedilmedi. Şuandan itibaren 1,5 günlük bir süremiz kaldı. Bu arkadaşlarımız sisteme ne zaman tanımlanacak, aşıları ne zaman yapılacak bir muamma.
ECZANESİ OLMAYAN ECZACILAR DA YOK SAYILMIŞ!
Mersin’de bin 845 eczane teknikeri ve 941 üyenin olduğuna dikkat çeken Sağır, “Tüm Türkiye’de ise 75-80 bin eczacı teknikeri var. Siz 75 bin eczane teknikerini sisteme tanımlanmasını yapıp, akşam 23.59’a kadar da aşılanmasını nasıl sağlayacaksınız? İşin diğer tarafında ise eczacılara aşı yapılıyor fakat sadece eczanesi olan eczacılara aşı yapılıyor. Benim 941 üyem var, ama 693 eczanem var. Geriye kalan 248 eczacımın eczanesi yok. Bunun nedeni de depoda ya da bir kurumda mesul müdürlük görevi yapabiliyor olabilir, ikinci eczacı olarak çalışıyor olabilir, yardımcı eczacı olarak çalışıyor olabilir. Bu 248 meslektaşım da aşı olamıyor.
A gurubunda olan bu sağlık çalışanları bugün bu saat itibariyle 2 bin 93 kişi hala aşılanma hakkını elde edemedi. Aynı zamanda oda çalışanlarımızda bu hakkın elde edemedi. Benim 11 tane çalışanım var. Onlarda bizler gibi aynı ortamlara maruz kalıyorlar. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bu çalışanlarında aşılanacağını söyledi ama bu arkadaşlarımızın da aşılama hakkı çıkmadı. 2 bin 104 kişilik bir boşluk var. Bunlar nasıl tamamlanacak?” diye sordu.
'BU HASTALIKTAN KURTULMAK İÇİN TEK UMUT BU AŞI'
Covid-19 sürecinin başından beri 45 eczacının ve 14 eczane teknikerinin Covid-19’a yenildiğine dikkat çeken Sağır, “Yani aşılanmasını istediğimiz grupların hepsinden ölümler yaşadık. Aşılamanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz, bu hastalıktan kurtulmak adına çok büyük bir çözüm ve çağrı olduğunu hepimiz biliyoruz. Aşılamada en öncelikli dediğiniz kişilere hala aşı yapma yetkisi dahi tanımlamadınız. Bu çok üzücü bir durum ve hemen çözülmesi gerekiyor. Eğer çözmeye niyetleri varsa bu yarın akşam bitecek olan süreci birkaç gün daha bu kişiler için uzatmaları gerekiyor. Tüm Türkiye’de 80 bin kişiden bahsediyoruz. Bugün itibariyle 850 bin aşı yapıldı. Yani bugüne kadar yapılanın 10’da 1’i kadar daha aşı yapılması gerekiyor. Bunu da 1 güne sığdırmaları mümkün değil. Bir an önce bu arkadaşlarımızın sisteme tanımlanması ve aşılanması gerekiyor” sözlerine yer verdi.
'SALGININ BAŞINDAN BERİ YALNIZ BIRAKILDIK!'
Sağır açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Salgın başından, beri yalnız bırakıldık. Ama bir şekilde hayat devam ediyor deyip üstesinden gelmeye çalıştık ya da kendi imkanlarımızla çözüm üretmeye çalıştık ama şu anki aşı konusu tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu. Sürecin başından beri herkesin bu hastalıktan korunmakla ilgili tek ümidi aşıydı. Siz aşıyı ülkeye getirdiniz bizi öncelikli guruba dahil ettiniz ama öncelikli gruplarınızı dahi aşıya tanımlamadınız. Burada söz verdiğiniz insan gruplarının aşılmasını yapmak zorundasınız. Buradaki bu aşıdan kaynaklı sorunda bizden değil. 3 kere istedikleri listeyi verdik. biri CD ortamında, diğeri kendi programlarına yüklendi,, en sonda eczacılar birliği üzerinden istediler yine verdik. 3 kez verileri vermiş olmamıza rağmen aşılamanın bitmesine saatler kala bu arkadaşlarımız tanımlı değil.
Yok sayılıyoruz. 3 formül ürettiler 3’üne de uyum sağladık. En son 15 Ocak’ta liste istediler bir daha verdik. Neden geciktiriliyor? Neden bu arkadaşlarımız sisteme kaydedilmiyor? Ya da bu arkadaşlarımız siste kaydedilmediği halde neden yarın akşam program kapatılıyor?”
Sağlık emekçilerinin hak talebine 'rüşvet istiyorlar' diyen yandaş Murat Alan hakkında suç duyurusu!
Suç duyurusu dilekçesinde Alan’ın sağlık çalışanlarını hedef alarak kullandığı bu ifadelerin sağlık çalışanlarını aşağılayıcı, küçük düşürücü, rencide edici, onların toplum nezdinde saygınlıklarına zarar verici nitelikte olduğu, bu sebeple Alan’ın ifadelerinin TCK’nun 125/1. maddesinde düzenlenen “hakaret” suçunu oluşturduğu belirtildi.
19-01-2021 15:13

İleri Haber
Genel Sağlık-İş, sağlık çalışanlarına yönelik “rüşvetçi” ithamında bulunan yandaş Yeni Akit Gazetesi Haber Müdürü Murat Alan hakkında suç duyurusunda bulunarak, kamu davası açılmasını talep etti. Genel Sağlık-İş adına Genel Başkan Zekiye Bacaksız’ın yaptığı suç duyurusunda, Alan’ın hakkını arayan sağlık çalışanlarının rüşvet istedikleri yönünde kullandığı ifadelerin açıkça halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek nitelikte olduğu, halka karşı sağlık çalışanlarını açık bir hedef haline getirdiği ifade edildi.
Yandaş Yeni Akit Gazetesi Haber Müdürü Murat Alan katıldığı televizyon programında, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi yönündeki haklı taleplerini, onların “rüşvet” istedikleri yönünde nitelendirmiş ve “rüşvetimi ver susayım” ,“al rüşvetini git hastalara bak” şeklinde sağlık çalışanlarını aşağılayıcı, küçük düşürücü, tahkir edici ifadeler kullanmıştı.
O SÖZLERE SUÇ DUYURUSU
Büyük tepki toplayan bu sözlerle ilgili Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Alan hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde Alan’ın sağlık çalışanlarını hedef alarak kullandığı bu ifadelerin sağlık çalışanlarını aşağılayıcı, küçük düşürücü, rencide edici, onların toplum nezdinde saygınlıklarına zarar verici nitelikte olduğu, bu sebeple Alan’ın ifadelerinin TCK’nun 125/1. maddesinde düzenlenen “hakaret” suçunu oluşturduğu belirtildi.
Alan hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak TCK’nun 216/1, 218, 125/1, 3-a, 4. maddelerinde düzenlenen suçlar bakımından cezalandırılabilmesi için hakkında kamu davası açılması talep edildi.
'HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TEŞVİK EDİYOR'
Dilekçede ayrıca şu ifadeler kullanıldı:
"Ülkemizde ve dünyada görülmekte olan Covid-19 salgını sebebiyle sağlık çalışanları aylardır çok ağır şartlarda çalışmaktadır. Bu süreçte en ön saflarda yer alan yüzlerce sağlık çalışanı bu virüs sebebiyle hastalanmakta, hatta ölmektedir. Büyük fedakârlıklar ve yoğun çalışmalarla görevlerini en iyi şekilde yerine getiren sağlık çalışanlarının, tek isteği özlük haklarının iyileştirilmesidir.
Bilindiği üzere ülkemizde sağlık çalışanlarına karşı şiddet eylemleri son zamanlarda artış göstermektedir. Sağlık çalışanlarına karşı şiddet eylemlerinin arttığı bu dönemde, televizyon ekranları aracılığı ile sağlık çalışanlarının “rüşvet istediği” ve “ancak bu rüşvet karşılığı hastalara bakacakları” yönünde asılsız ifadeler kullanması, halkı sağlık çalışanlarına karşı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmektedir. Alan’ın kullandığı bu ifadeler sağlık çalışanlarını halkın gözünde açık bir hedef haline getirmekte ve bu durum kamu güvenliği açısından da açık bir tehlike oluşturmaktadır.
Alan’ın canlı yayında kullandığı bu ifadelerin haber verme ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları şeklinde değerlendirilmesi kesinlikle mümkün değildir. Alan’ın hakkını arayan sağlık çalışanlarının rüşvet istedikleri yönünde kullandığı ifadeler açıkça halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek nitelikte olup, halka karşı sağlık çalışanlarını açık bir hedef haline getirmektedir."
Prof. Dr. Taşova'dan 'Aşı çalışmaları ne zaman sonuç verecek?' sorusuna yanıt
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Türkiye'de aşılamanın bu şekilde devam etmesiyle 2022 yılında etkisi göstereceğini ve toplumun rahatlayacağını söyledi.
19-01-2021 10:23

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Türkiye'de yürütülen aşılama çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Taşova, "Bugün dünyada yapılan aşıların hepsinin koruyuculuğu Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınırda olan aşılardır. Dolayısıyla şu an değişik ülkelerde yaygın olarak uygulanan aşıların geçerliliği söz konusudur. 'Pandeminin sonu ne zaman gelecek?’ sorusunun yanıtı olarak toplumun yüzde 60 ile 70'inin geçirmesi ya da aşı olması gerekiyordu. Dolayısıyla bütün pandemilere göre bunda daha şanslıyız, aşıyı daha hızlı elde ettik" şeklinde konuştu.
DHA'ya açıklamalarda bulunan Taşova, aşı olan kişilerde ilk etapta ortaya çıkacak yan etkiler ile ilgili bilgi verdi.
Prof. Dr. Taşova şunları söyledi:
"Aşı olan kişileri 15 ila 30 dakika kadar bekletiyoruz. Bir kere herkeste aşırı duyarlılık reaksiyonu tehlikesi olabilir. Bu en ufak yapılan tetanos aşısından tutun hepsi için geçerlidir. O yüzden bütün aşı merkezlerinde bu gibi durumlara yönelik donanımlar hazırdır. Bunun dışında genellikle olan lokal belirtilerdir. Aşı yerinde şişlik, kızarıklık, ağrı olabilir. Ağız kuruluğu, metalik tat, baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı olabilir. Bunlar hafif yan etkilerdir. Çok fazla olursa aspirin değil, parasetamol tablet alabilirler. Kendilerini daha rahatsız hissediyorlarsa bir sağlık kuruluşuna başvurmaları yararlı olur."
'KORONAVİRÜSTE MUTASYON GRİPTEN DAHA AZ'
Aşının antikorunun 5 ila 8 aya kadar devam ettiğini belirten Prof. Dr. Taşova, "6 ay ortalama bir süre olarak belirliyoruz. Ondan sonraki aşamada yine ne kadar koruyacağını çalışmalarla göreceğiz. Buradaki en önemli olay antikor seviyesi düştüğü zaman, tekrar antikor seviyesinin yükselip yükselmediğine bakılması lazım. Ayrıca tıpkı grip aşısı gibi tekrar aşı olunması gerekecek mi onun izlenmesi gerekiyor. Ve bu tekrar aşı ne zaman yapılacak? Örneğin grip aşısı çok hızlı mutasyon olduğu için yılda bir yapılıyor. Bunda daha az mutasyon oluyor. Belki bunu 2 yılda bir yapacağız. Ama dediğim gibi bunları daha sonra hep beraber değerlendireceğiz."
'2022'DE DAHA RAHAT OLACAĞIZ'
Bundan sonraki aşamada aşı ya da hastalıkla elde edilen antikorların kalıcılık sürecinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Taşova, şöyle konuştu:
"Eğer bunlar ortadan yok oluyorsa tekrar enfekte olacaksınız. Ya da olan antikorlara rağmen tekrar enfekte olacaksınız ama daha hafif geçirebilirsiniz, çok az da olsa ağır geçirebilirsiniz. Bunları zaman içerisinde biriken verilerle birlikte göreceğiz. Aşılama uygun bir şekilde böyle devam ederse hepimiz bu yılın haziran ayından sonra rahatlarız. Ama tabi ki bu maskeleri atacağımız, kapalı ortamda bulunacağımız anlamına gelmiyor. 2021 yılının sonuna doğru, 2022'de muhtemelen daha da rahat olacağız. Çünkü aşı çalışmalarının sonuçları da ortaya çıkmış olacak. Bu anlamda daha yolumuz var ama önemli bir kısmı umarım atlatacağız."
Sağlık Bakanı: Aşılamada 1'inci aşamanın 2'nci adımına geçiyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 830 bin sağlık çalışanının Kovid-19 aşısının ilk dozunu olduğunu, dünyadaki en hızlı uygulamalardan birini gerçekleştirdiklerini söyledi.
18-01-2021 23:42

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 81 ilin sağlık müdürleri ile aşı programını değerlendirdiklerini vurgulayarak, "Sağlık çalışanlarımızdan 830 bin kişi aşının ilk dozunu oldu. Dünyadaki en hızlı uygulamalardan birini gerçekleştirdik. Program takvimine göre sağlık çalışanları çarşamba gününe kadar aşılanmaya devam edilecek." ifadelerini kullandı.
Koca, ''Aşılama programının 1. aşamasının 2. adımına geçiyoruz. Yarından itibaren Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar ile bu vatandaşlarımızın bakımından sorumlu kişilerin aşılanmasına başlanacak. Aynı zamanda 90 yaş üzeri vatandaşlarımız için de program yarın başlıyor'' açıklamasını yaptı.