İzmir'de Dünya Tiyatro Günü yürüyüşü: Her şartta tiyatro!

İzmir'de Dünya Tiyatro Günü yürüyüşü: Her şartta tiyatro!

İzmir’de 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında yürüyüş düzenlendi. Tiyatrocular adına açıklama yapan Özgür Başkaya, tutuklu tiyatro oyuncularına değinerek, "Bilinmelidir ki ülkemizde tiyatro sanatçıları esir edilmektedir. Özgürlük kimsenin tekelinde değildir" dedi.

Fotoğraflar: Özlem Özcan

Özlem Özcan- İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutlamak amacıyla birçok sanatsever tiyatro yürüyüşünde buluştu.

Alsancak Limanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşe, CHP’nin İzmir adayı Tunç Soyer, 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da destek verdi. Yürüyüşte sık sık "Yaşasın tiyatra, yaşasın sanat" sloganları atılırken, “Her Şartta Tiyatro”, “Kadınlar Sahnede”, “Tiyatroya Özgürlük” dövizleri taşındı.

Gündoğdu Meydanı'nda son bulan yürüyüşte, Kübalı yönetmen, oyun yazarı ve akademisyen Carlos Celdran tarafından kaleme alınan Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi okunmasının ardından İzmir Tiyatrolar Derneği Genel Sekreteri Özgür Başkaya, Tiyatro Günü İzmir bildirisini okudu.

Tiyatronun konuşulmasından, hayatın gerçeklerinin konuşulmasından uzaklaşıldığı günlerde yaşandığını söyleyen Başkaya, konuşmasında şunlara değindi: 

'BİLİNMELİDİR Kİ ÜLKEMİZDE TİYATRO SANATÇILARI ESİR EDİLMEKTEDİR'

“Saygının ve sevginin azaldığı bu günlerde ulusal ve uluslararası bildiri bizi umuda taşıyor. Yazanlara müteşekkiriz. Anacak ülkemizde, Ortadoğu coğrafyasında ve tüm dünyada yaşanan acılı süreç, sanatın güzelliğine ciddi bir darbe vurmaktadır. İzmir Tiyatroları Derneği kendi üyesi olduğuna inandığı tüm tiyatroları, insanlığın yarınlarını oluşturmaya devam eder."

“Bilinmelidir ki ülkemizde tiyatro sanatçıları esir edilmektedir. Özgürlük kimsenin tekelinde değildir. Bu minvalde tüm mahpus sanat insanlarını kucakladığımızı ve onların yanında olduğumuzu bildirir, yarının güzel, umutlu ve sanat dolu dünyasında İzmir Tiyatroları Derneği’nin aşkla var olacağını duyururuz. Saygılarımızla!”

Etkinlik, İtalya’dan gelen tiyatrocuların sahnelediği “Çingeneler Zamanı” ve Bandista Müzik grubunun derlediği tiyatro müzikleri konserinin ardından sona erdi.

DAHA FAZLA