İzmir’de 5 bin 80 işçiyi kapsayan TİS imzalandı: 'Mücadele etmeye devam edeceğiz'

İzmir’de 5 bin 80 işçiyi kapsayan TİS imzalandı: 'Mücadele etmeye devam edeceğiz'

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında yürütülen 6. dönem TİS imzalandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZENERJİ ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube arasındaki 6'ncı dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) imzaladı. Sözleşmede, 5 bin 80 personelin taban ücretlerinde ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nde imzalanan sözleşme törenine, Belediye Başkanı Tunç Soyer, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel- İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve çok sayıda işçi katıldı. Törende “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “İnadına sendika inadına DİSK”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

SÖZLEŞME SONRASI İŞÇİLERİN ALACAĞI ÜCRETLER

Sözleşmeye göre, A grubundaki işçinin ücreti yüzde 39,40 artışla 3 bin 135, B grubundaki işçinin ücreti yüzde 40,37 artış ile 3 bin 238, C grubundaki işçinin ücreti yüzde 42,61 artış ile 3 bin 341, D grubundaki işçinin ücreti ise yüzde 41,87 artışla 3 bin 403 TL oldu. Günlük yevmiyelere en düşük yüzde 37,77 ile en yüksek yüzde 39,75 oranında artış geldi. Yeni sözleşmeyle birlikte Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim maaşlarında 18 günlük, Aralık maaşında ise 22 günlük yevmiye göre hesaplanan ikramiye oranları da artmış oldu. Sözleşmeye göre işçilerin sosyal haklarında da önemli iyileşmeler yapıldı. İlkokulda çocuğu olanlar için öğrenim yardımı yüzde 115,36, ortaokulda yüzde 102,18, lisede yüzde 92,77, üniversitede 108,01, özürlü çocuk yardımı ise yüzde 12,78 oranında arttı. 

'MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, en onurlu şeyin, emeğinin hakkını almak için yan yana gelmek ve mücadele etmek olduğunu dile getirdi. Kıdem tazminatına dair açıklama yapan Çerkezoğlu, kıdem tazminatının son kaleleri olduğunu vurguladı. Kıdem tazminatlarının gasp edildiği takdirde sendikalı ve sendikasız işçilerle birlikte sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Çerkezoğlu, “İş güvencemize sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi. 

'ENGELLERİ BİRLİKTE AŞIYORUZ'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da, işçi sınıfının önüne engellerin konulduğunu; ancak işçilerin o engelleri hep birlikte aştığını ifade etti. Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) sendikaların önüne engeller çıkarıldığını hatırlatan Çalışkan, "Emeğe düşman saldırılar devam etti, bundan sonra da devam edecek. İzmir'den güçlü bir ses verdiniz KHK'lara karşı durdunuz. Ancak adaletsiz bir uygulama ile kadro düzenlemesi yapıldı. Kamu görevi yapan üyelerimizin de olduğu işçiler kadro düzenlemesinden mahrum edildi. Kadro anamızın ak sütü gibi helaldir. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.