İzmir Tabip Odası: İzmir'de her gün 450 kişinin testi pozitif

İzmir Tabip Odası: İzmir'de her gün 450 kişinin testi pozitif

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı yaptığı açıklamada İzmir'de her gün yaklaşık 5 bin kişiye yapılan koronavirüs testlerinden en az 450'sinin pozitif sonuçlandığını açıkladı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ikinci dalganın başladığı konusunda uzmanlar ortaklaşmışken, AKP tarafından normalleşme sürecinin başlatılmasıyla birlikte tedbirlerin kaldırılması sonucunda vaka ve ölüm sayıları artmaya devam ediyor. Türkiye'de ise özellikle bakanlığın açıkladığı veriler ile doktorların ve meslek örgütlerinin yaptığı açıklamalar arasındaki uyuşmazlık dikkat çekiyor. Son olarak İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfü Çamlı, kentte her gün yapılan yaklaşık 5 bin Covid-19 testinden en az 450 kişinin sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfü Çamlı, kentteki salgının yayılımına ve buna karşı mücadeleye ilişkin Mezopotamya Ajansı'na konuştu. Çamlı, şunları söyledi:

“Dün mesela yaklaşık 520 kişide Kovid-19 pozitif saptandı. Bunların en az 450’si yeni kovid hastasıdır diye düşünüyoruz. Hekimlerin ne kadarının hastalığa yakalandığına dair kesin bir veri yok elimizde. Sahadan aldığımız duyumlara göre yaklaşık 600 tane sağlık çalışanı sürecin başından beri Kovid-19’a yakalandı. Son dönemde sağlık çalışanlarında Kovid-19’a yakalanma sayısı önceki aylara göre arttı. Türkiye'de ise pandemi sürecinin başından bu yana 290 bin den fazla kişi salgına yakalanırken, bunlardan 30 bini sağlık çalışanları. Sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma oranı 10 kat daha fazla. Dolayısıyla her an bir hekim ya da sağlık çalışanı için olumsuz bir haber alabiliriz. O yüzden sağlık çalışanları mutlaka çok iyi korunması gerekiyor. Birçok sağlık çalışanı kişisel koruyucu sağlık ekipmanını kendi imkânları ile sağlıyor. Yani koruyucu ekipman devlet tarafından öyle düzenli sağlanamıyor.”

'YETER ARTIK, PANDEMİYİ YÖNETEMİYORSUNUZ'

Marttan bu yana sürecin yetkililerce iyi yönetilmediğine değinen Çamlı, TTB'nin aldığı eylem kararına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarının sağlığı, güvenliği ve hakları ne yazık ki korunmuyor. Vefat sayılarının artığı bir süreçteyiz. Bu süreçte sağlık çalışanları, ‘yeter artık pandemiyi iyi yönetemiyorsunuz ve bizler bu süreçte giderek tükeniyoruz’ demeye başladı. 14-18 Eylül’de bu konuda kamuoyunda bir farkındalık yaratmak amacıyla tüm tabip odaları olarak beraber bir eylemlilik sürecini hayata geçiriyoruz”