İzmir Tabip Odası: Bizim verilerimiz bakanlığın verileriyle uyuşmuyor

İzmir Tabip Odası: Bizim verilerimiz bakanlığın verileriyle uyuşmuyor

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, sağlık çalışanlarını korumak üzere yeterli malzeme temininin hala yapılmamış olduğunu ifade ederek, salgınla ilgili gerçek verilerin ise toplumdan gizlendiğini söyledi.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, Sağlık Bakanlığı’nın ve Bakan Fahrettin Koca’nın açıklamalarının aksine hastanelerde hala yeterli koruyucu ekipman bulunmadığını dile getirdi. Sağlık emekçilerinin riskli koşullarda salgın ile mücadele ettiğinin altını çizen ve aynı zamanda her akşam aktarılan verilerin Tabip Odası verileri ile uyuşmadığını belirten Çamlı, test sayılarının hala çok düşük olduğuna dikkat çekti.

‘TABİP ODASININ VERİLERİ, BAKANLIĞIN VERİLERİYLE UYUŞMUYOR’

Çamlı, açıklamasında İzmir Tabip Odası’nın verileri ile Sağlık Bakanlığı’nın her akşam aktardığı veriler arasında uyuşmazlık olduğunu belirtti. Koronavirüs salgınıyla ilgili süreci İl Sağlık Müdürlükleri’nin yürüttüğünü ve verilerin tek elde toplandığını söyleyen Çamlı, oda olarak bakanlığın verilerine erişme imkânlarının sınırlandırıldığına dikkat çekti.

Çamlı, şunları ekledi:

“Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri bu verileri şeffaf bir şekilde paylaşmalı ve toplumdan sır gibi saklanmamalıdır. Toplum bu verileri ne kadar çok detaylı bir şekilde öğrenirse, bireyler bulundukları bölgenin durumunu ve şartlarını bilirse ona göre bir takım yerel tedbirler de geliştirilebilir. Örneğin Ankara ya da İstanbul için düşünülen tedbirler, Mersin için ya da Diyarbakır için düşünülmeyebilir. Her ilin kendi vaka yoğunluğu var, bu verilere bakılarak daha sağlıklı önlemler alınabilir.”

‘KATI İZOLASYONA İHTİYACIMIZ VAR’

Çamlı, test sayılarına ilişkin ise şunları söyledi:

“Test sayısının artırılması gerekiyor. Çünkü ne kadar çok test yapılırsa, o kadar çok hasta tespit edilir ve onun bulaştırıcılığını önlemiş olursunuz. Bu yapılmazsa insanlar toplum içinde yaşamlarını sürdürmeye devam edecek ve salgını bulaştırmayı da sürdürecekler. Bu dönemde izolasyon çok önemli. Bunun giderek genişletilmesi hatta salgının ciddi boyutlara ulaştığı yerlerde daha katı izolasyona gerek var.”

DAHA FAZLA