İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Kayyum yerel yönetimleri yok etme çabasıdır

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Kayyum yerel yönetimleri yok etme çabasıdır

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Iğdır, Siirt il belediyeleri ile Baykan, Kurtalan ve Altınova belde ve ilçe belediyelerine yapılan kayyum atamalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptığı açıklamada, "Halkın iradesinin hiçe sayılmasına, yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yerel demokrasinin yok edilmesine karşı net bir şekilde ‘Hayır!’ diyelim” dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri kayyum atamalarına karşı basın toplantısı düzenledi. Iğdır, Siirt il belediyeleri ile Baykan, Kurtalan ve Altınova belde ve ilçe belediyelerine atanan kayyumların kınandığı açıklamada, “Gasbedilen halkın iradesidir, sessiz kalmayacağız” denildi.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde yapılan açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katılım sağladı. Açıklamayı ise İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

Sarı, Saray rejiminin salgın sürecini fırsata çevirerek HDP'li beş belediyeye kayyum atadığını söyleyerek, “Iğdır, Siirt il belediyeleri ile Baykan, Kurtalan ilçe ve Altınova belde belediyelerine yapılan kayyum atamaları ile Anayasa ile güvence altına alınmış olan seçme ve seçilme hakkı bir kez daha çiğnenmiş, halkın yerel seçimlerde ortaya koyduğu demokratik irade gasbedilmiştir. Son kayyum atamalarıyla birlikte 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden bu yana, 5 büyükşehir, 2 il, 32 ilçe, 6 belde belediyesi olmak üzere toplam 45 belediyeye kayyum atanmıştır. Yanı sıra 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde seçilmiş 27 belediye başkanı tutuklanmıştır. 23 belediye başkanın tutukluluğu halen devam etmektedir" dedi.

'ASIL DARBE YAPILAN KAYYUM ATAMALARIDIR

31 Mart’ta demokrasi güçlerinin kazandığı yerel yönetimlerin kısıtlı imkanlara ve baskılara rağmen çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürmeleri, böylelikle de AKP’nin yerel yönetimleri nasıl rant ve talan alanlarına, yolsuzluk yuvalarına dönüştürdüğünü ortaya çıkarmalarının iktidarı korku ve paniğe yönelttiğini ifade eden Sarı, “Bu nedenle de seçimle kazanamadığını, hukuksuzluk ve zorbalıkla ele geçirmeye çalışmakta, muhalif yerel yönetimleri kayyumlar atayarak, yetkilerini kısıtlayarak tümüyle etkisizleştirmeye çalışmaktadır” şeklinde konuştu. “Son günlerde iktidar yandaşları tarafından geliştiren darbe söylemleri tümüyle sunidir ve dikkatleri başka yöne çekme çabasından başka bir şey değildir” diyerek konuşmasına devam eden Sarı, asıl darbenin anayasa ve hukuka aykırı bir şekilde yapılan kayyum atamalarıyla yerel demokrasiyi tümüyle ortadan kaldırma çabası olduğunu belirtti.

'NET BİR ŞEKİLDE HAYIR DİYELİM'

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak tüm halkı duyarlı olmaya ve demokratik değerlere sahip çıkarak tutum almaya çağıran Sarı, “Seçme ve seçilme hakkının çiğnenmesine, halkın iradesinin hiçe sayılmasına, yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yerel demokrasinin yok edilmesine karşı net bir şekilde ‘Hayır!’ diyelim” dedi. Son olarak Sarı, siyasal iktidarı da kayyum atamalarına hemen son vermeye, görevi sonlandırılan belediye başkanlarını göreve iade etmeye ve yerel yönetimlere karşı devam ettirilen tüm engelleme ve baskılara son vermeye davet ettiklerini ekledi.

MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

Açıklamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise, kayyumlara karşı ortak mücadelenin altını çizerek, "Kayyum sürecinde altını çizdiğimiz bunun saray rejimi olduğu dolayısıyla darbenin tüm ülkeye dönük olduğu ve buna karşı mücadelenin tüm demokrasi güçlerinin ortak mücadelesiyle olacağını söyledik. Bu dayanışmanın büyütülmesi gerekir. Bu kayyum darbesinin birleşik bir halk mücadelesi ile önüne geçilir" şeklinde konuştu.

(Evrensel)