İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor

Kod 29 ile hukuksuzca işten çıkarılan İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilerinin 16 Şubat’ta başlattıkları direnişleri sürüyor.

Tunahan Alıç

İzmir Valiliği’nin başlattığı güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek "iyi niyet ve ahlak kurallarını ihlal etmek" suçundan Kod 29’la işten atılan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ ve İZELMAN’da işçilerinin direnişi sürüyor. 20 Ekim 2020 tarihinde belediye tarafından işten atılan ve 16 Şubat’tan bu yana belediye önünde bekleyişlerini sürdüren DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi işçiler süreci İleri Haber’e anlattı.

Güvenlik soruşturması bahane edilerek Kod 29’la işten çıkarılan Serkan İnan, soruşturmaların subjektif kurgular üzerine yapıldığını belirterek, “15 arkadaşımız ile birlikte tamamen demokratik basın açıklamasına katılmamız, ve medyada hakkımızda yazılan terörist imaları nedeniyle Kod 29 ile işten atıldık” dedi.

‘SORUŞTURMANIN İÇERİĞİNE BAKILMADAN ATILDIK’

Direnişlerinin 16 Şubat’ta başlamasına rağmen işten atılmalarının daha eskiye dayandığını belirten İnan, “Özellikle AKP Büyükşehir Belediyelerini kaybettikten sonra, CHP Belediyelerini topal ördeğe benzetmesiyle başlamıştı. Yandaş medya işçi alımlarıyla ilgili 'terörist' yakıştırması yaptı. İlk başlarda yüzlerce kişiyi 'terörist' olmakla itham ederlerken inandırıcılıklarını kaybetmeleri nedeniyle bu sayı onlara kadar düştü. Adımıza valilik soruşturması gönderilince belediye içeriğe bakmadan bizi hırsızlık ve ahlaksızla suçlayıp kapının önüne koydu” ifadelerini kullandı.

'İŞTEN ATMA YETKİSİNİN BELEDİYEDE OLDUĞUNU SÖYLEDİLER'

Belediyenin kendileri ile doğrudan muhatap olmadığını dile getiren İnan, başlarda belediyenin “Biz iyi niyetliyiz ama sizi valilik işten çıkardı” ifadelerinin de gerçeği yansıtmadığını öğrendiklerine dikkat çekerek, “Belediye iyi niyetli olduklarını söylemelerine rağmen neden işten atıldığımıza dair bir açıklama yapmadı. İlerleyen günlerde belediye dosyayı soğutabilmek adına bize '’İdare mahkemesinden veya hukuksal herhangi bir problem olmadığında işinize geri döneceksiniz' dedi.
Valiliğin savunması ise içler acısıydı. Atma yetkisinin belediyede olduğunu söylediler” şeklinde konuştu.

'CHP KENDİ GENELGESİNE UYMUYORSA NEREYE GİDEBİLİRİZ?'

İnan, direniş sürecinde CHP milletvekillerinin yaşanan hukuksuzluğu görmezden geldiğini ve kendilerine destek vermediğini belirtti. Belediyeden ve CHP’den taleplerini de aktaran İnan, “Belediyeden ve CHP'den açıkçası talebimiz şu: Halen hukukun kırıntılarının var olduğunu ve bu hukukun kırıntılarını savunduğunu iddia eden muhalefet partisinin, özellikle 6 Nisan 2018'de güvenlik soruşturmalarının hukuksuz olduğunu söyleyen kararın yerel yönetimlerce de uygulanmasını istiyoruz. Eğer CHP kendi genelgesine uymuyorsa biz nereye gidebiliriz? İktidar blokunu biliyoruz ama eğer ortada Anayasa Mahkemesine CHP tarafından götürülmüş bir hukuksuzluk varsa buna önce CHP'nin uymasını istiyoruz” dedi.