İZBAN'da 'artı para' tepkileri artmaya devam ediyor

İZBAN'da 'artı para' tepkileri artmaya devam ediyor

İZBAN'da uygulamaya konulan 'Artı Para' sistemi nedeniyle turnikelerden geçemediğini söyleyen yolcular, duruma tepki gösterdi.

Necdet Berkay Sağol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Banliyö Treni (İZBAN) için uygulamaya başladığı kilometre başına ücretlendirme ve artı para uygulamasına halktan tepkiler gelmeye devam ediyor. Artı para sistemiyle yolculuklardan kilometre başına ücret alınıyor. Uygulamaya konulan bu sistemle İZBAN’a binişlerde turnikeye okutulan karttan en uzak yolculuğun parası bloke edilecek.

TURNİKELERDE YOĞUNLUK OLUŞUYOR

İzmirli yurttaşlar 'artı para' sistemiyle ilgili özellikle iki noktaya dikkat çekti. Yurttaşlar, ulaşım kartlarında gidecekleri kadar değil en uzun mesafe ücreti kadar bakiye bulunması gerekliliğinden şikayetçi. Yani 25 kilometre içi 2,86 lira olarak belirlenen tarife içerisinde yolculuk yapmak isteseniz bile kartınızda 7.20 lira yüklü olması gerekiyor.

Sistemin bir diğer eleştirilen yönü ise İZBAN çıkışlarında bakiyesine konan blokajı kaldırmak isteyenlerin oluşturduğu yoğunluk. Özellikle işe gidiş ve dönüş saatlerinde İZBAN’a binmekte güçlük çeken vatandaşlar, böyle bir seferin ardından inişte de artı para turnikelerinde büyük bir yoğunluk oluşturduğunu ve bu yoğunluğun büyük bir zaman kaybına sebep olduğu görüşünde.

TWİTTER'DAN TEPKİLER

Sosyal medyada Twitter üzerinden başlatılan #İzbanEliniCebimdenCek hashtagine binlerce tepki ve eleştiri geldi.

ARTI PARA SİSTEMİ NEDİR?

İzmir'in bir ucundaki Aliağa'dan diğer ucundaki Selçuk'a kadar olan 136 kilometrelik hatta hizmet veren kent içi banliyö sistemi İZBAN, 15 Şubat Perşembe günü 'Artı Para' adı verilen yeni sisteme geçti. Yeni uygulamada yolcular, 25 kilometreye kadar olan seyahatlerini yine 2,86 TL ödeyerek yapabilecek, sonrasında ise gittiği mesafenin ücretini verecek.