İZBAN işçileri grevde: 'Denge buysa bozulsun!'

İZBAN işçileri grevde: 'Denge buysa bozulsun!'

İzmir’de Demiryol-İş Sendikası ile İZBAN AŞ arasında süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine alınan grev kararı dün hayata geçirildi. Yüzde yüz katılımla seferleri tamamen durduran grevi, İZBAN işçilerinden Mücahit Yavuz ile konuştuk.

İZBAN hatlarının yolcu taşımaya başlamasıyla beraber 2010 yılından itibaren çalışan Mücahit Yavuz ile grev alanında, Alsancak Gar önünde gerçekleşen grev üzerine konuştuk.

Grev kararına kadar gelen süreci anlatan Yavuz, önerilen ve istedikleri ücreti belirtti. Grev haklarını nasıl kazandıklarını anlatan ve bu hakka sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirten Yavuz, “İsteklerimizin karşılanırsa dengelerin bozulacağını söylüyorlar, böyle denge bozulacaksa bozulsun” ifadelerini kullandı.

Mücahit Yavuz’ın ifadeleri şu şekilde oldu; 

"2010 senesinden beri, ilk çalışanlardan biriyim. 2012 senesinden itibaren sendika da örgütlenme çalışmamız oldu. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Bu greve başlamamızın sebebi net ücretimizin çok düşük olması. İlk başladığımızda 2010’da 750 TL ücret alıyorduk. Şuan aldığımız net ücret 1438 TL. Bu ücret asgari ücretle hemen hemen aynıdır. Bir de sene sonundaki kesintilerle beraber bu para daha da azalıyor. Personelin tamamının aldığı ortalama ücret 1800 TL. 304 tane sendika üyesi olan işyerinde 104 kişi asgari ücret alıyor. Bize işverenimiz yani belediyenin yüzde 15 zam öneriyor ve bu oran bile maaşa tam olarak yansımıyor. İlk bakışta enflasyon oranının üzerinde olduğu düşünülebilir. Ama reel ücretimiz düşük olduğu için bu zam bir şey ifade etmiyor. Yılsonunda asgari ücrete gelen zammı düşündüğümüzde bir maaşımız yine asgari ücretle eşitleniyor. Yılsonunda vergilerle beraber ücretimiz yine kesiliyor. Grev kararı almak kolaydı fakat uygulaması zor bir durumdu. Çalışanların greve yüzde yüz katılımı söz konusu. 

'GREV HAKKIMIZI SONUNA KADAR KULLANACAĞIZ'

6 görüşme oldu işverenle sendika temsilcimiz arasında. Bu görüşmelerde iyi niyetimize rağmen anlaşmaya yanaşmadılar. Grev hakkımız yoktu yeni anayasal düzenlemeyle beraber. CHP’li milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi’ne itirazı ile beraber grev hakkımızı kazandık. Biz bu hakkımızı kullandık. Bu hakkımızı daha önce kullanma şansımız olmadığından anlaşmazlık durumunda arabulucuya ve sonrasında yüksek hakeme gitme şansımız vardı. Yüksek hakem komik rakamlar öneriyordu ve bu sayede bizi “İşinize gelmezse yüksek hakeme gidebilirsiniz” diye tehdit edebiliyorlardı. Elimizde başka bir şansımızda olmuyordu. Ama artık süreç değişti ve grev hakkımız var. Bu hakkımızı da sonuna kadar kullanacağız. 

'İZMİR HALKININ ZOR DURUMDA KALMASINI İSTEMİYORUZ'

İzmir halkını zor durumda bırakmayı biz de istemiyoruz. Bizim İzmir halkını zor durumda bırakmak gibi bir lüksümüz olamaz. Ve İzmir halkının da haklı ve meşru taleplerimiz de bizlerin yanında olduğunu görüyoruz. Bundan da çok memnunuz. Umarım en kısa zamanda yetkililer bizimle ilgili yapılan yanlışları fark eder. Bizim için de İzmir halkı içinde bu süreç uzun sürmez. 

'DENGE BUYSA BOZULMALI'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da verilen yüzde 15’lik zammın yeterli olduğunu fazlasının İzmir’de ve tüm Türkiye’de dengeleri değiştirebileceğini belirtti. Denge buysa değişmeli. Bu grev biraz da bunun için değerli. Eğer burada kazanırsak bu durum belediyenin altındaki diğer şirketlerde çalışanlara da örnek olacaktır diye düşünüyorum."