İZBAN grevinin ertelenmesi ne anlama geliyor?

İZBAN grevinin ertelenmesi ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan İZBAN grevinin ertelenmesi kararının ne anlama geldiğini iş hukukçusu Avukat Pınar Dinç, İleri Haber'e değerlendirdi. Dinç, ertelemenin fiilen yasaklama olduğunu kaydetti.

Nazlı Eda Piyade

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığında hizmet veren banliyö treni İZBAN'da 10 Aralık'tan bu yana devam eden grev, bugün Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan bir genelgeyle 60 gün süreyle ertelendi.

Toplu İş Sözleşmesinde ortaklaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan 342 işçinin talepleri henüz yerine getirilmemişken 'erteleme' kararı bir yasaklama girişimi olarak yorumlandı.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63'üncü maddesi gereğince alınan 'erteleme' kararının ne anlama geldiğini iş hukukçusu Avukat Pınar Dinç, İleri Haber'e değerlendirdi. Dinç, ertelemenin 'bir süre sonra yeniden greve devam etme' değil, bir yasaklama olduğunu söyledi. Avukat Dinç, şunları kaydetti:

'ERTELEME DEĞİL, FİİLEN YASAKLAMA KARARIDIR'

"Cumhurbaşkanı Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile gelen erteleme kararının ne anlama geldiğine iyi bakmak gerekiyor. Erteleme denildiğinde bir süreliğine durdurma o süre geçtikten sonra tekrar greve başlama akıllara gelse de özünde buradaki erteleme “yasaklama” anlamına gelmektedir.

'DAYANAK GÖSTERİLEN MADDEYE GÖRE, SENDİKANIN YETKİLERİ DÜŞÜRÜLEBİLİR'

Resmi Gazete’de yayımlanan karara dayanak gösterilen 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63. Maddesi incelendiğinde "Grev, ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir” deniyor.

Aynı maddenin devamında ise bu 60 günlük sürede bir anlaşma sağlanmazsa greve yeniden başlanması değil, taraflardan birinin başvurusu üzerine Toplu İş Sözleşmesinin, Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenmesi anlatılıyor. Aksi halde “anlaşma sağlamayan” sendikanın yetkisi düşüyor. Dolayısı ile verilen karar fiilen bir erteleme değil yasaklamadır.

Yasaklamanın amacı elbette ki yasal mevzuatta belirtilen nedenlerden değil, pek çok grev erteleme durumunda olduğu gibi sermayenin talepleri ve çıkarları doğrultusunda yapılan bir müdahaledir."

ERDOĞAN'IN YASAKLADIĞI İLK GREV DEĞİL

"İktidarımızda grevlere son verdik" diyen Erdoğan'ın yasakladığı ilk grev İZBAN değil. 2003- 2018 yılları arasında 192 bin işçinin grevi yasaklandı.