'İyi niyetle yapılmak istenen ağaç dikme seferberliği ekolojik felaket getirebilir'

'İyi niyetle yapılmak istenen ağaç dikme seferberliği ekolojik felaket getirebilir'

İzmir Karabağlar’da günlerce süren orman yangınının ardından ağaç dikme seferberliği başlatıldı. Ancak Akdeniz’deki bitkilerin yıllar içerisinde yangına uyarlanacak şekilde evrimleştiğini belirten Doç. Dr. Çağatay Tavşanoğlu bu seferberliğin kötü sonuçları olabileceğini dile getirdi.

İzmir Karabağlar’da başlayan yangının neredeyse 3 günde söndürülmesi sonucu tartışmalar devam ediyor.

Yangının ardından da siyasetçilerin öncülüğünde, sanatçıların, yurttaşların 2-3 bin fidan bağışında bulunduğu ‘ağaç dikme seferberliği’ kampanyaları başlatıldı.

Kampanyalar sürerken Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a konuştu. Yangının hemen ardından başlatılan ağaç seferberliğine dönük itirazlarını ilk olarak sosyal medya hesabından duyuran Tavşanoğlu, sorularımıza verdiği yanıtlarla da ağaç dikme seferberliğinin ekolojiyi nasıl olumsuz etkileyeceğini anlattı. Tavşanoğlu, “Yanan alanın büyüklüğü ve hemen söndürülememesi nedeniyle, büyük üzüntü ve kızgınlık duyulmakta, dolayısıyla bu da insanları radikal tepki vermeye yönlendirmekte. Ben tamamen iyi niyetle yapılmak istendiğine inandığım ağaç dikme seferberliğinin, eğer öne sürüldüğü gibi gerçekleşirse ekolojik bir felaketle sonuçlanacağını biliyorum” dedi.

Söyleşinin ilgili kısmı şu şekilde:

Akdeniz’de meydana gelen yangınların ardından Kızılçam ormanlarında yapılan aktif restorasyon uygulamaları neler? Ne tür zararlara yol açıyor? Ne yapılmalı?

Aktif restorasyondan kasıt, yanan alana dozerlerle girerek çıkan bitkileri temizlemek ve fidan dikmek gibi sert müdahaleleri içeren alan restorasyonu çalışmaları. Çoğu ağaç dikme faaliyeti bu şekilde yürütülüyor. Öncelikle, eğer amacınız bir monokültür ağaçlandırma alanı yaratmak ise, bu iyi bir uygulama ve başarılı olursunuz elbette. Ormancılık faaliyetleri açısından yangın alanının bir kısmının bu şekilde bir faaliyete ayrılması da mümkün olabilir. Ancak, bu duruma ekolojik açıdan bakacak olur isek, biyolojik çeşitlilik üzerinde tam bir felaketle sonuçlanacağını söyleyebiliriz. Bu uygulama ile yukarıda bahsettiğim uyarlanmalar sayesinde yangın sonrasında geri gelecek olan tüm biyoçeşitliliği bir monokültür uğruna (bizim durumumuzda Kızılçam plantasyonu) yok edersiniz.

DAHA FAZLA