İyi ki doğdun Fidel!

İyi ki doğdun Fidel!

"‘Biz dünyanın uzak ve yaşaması zor bölgelerine ne amaçla olursa olsun asla saldırmayacağız. Ama biz dünyanın uzak ve yaşaması zor bölgelerine doktorlar gönderebilir olacağız’ demiştim. Doktorlar… Bombalar değil! Doktorlar… Hedefini şaşırmayan akıllı bombalar değil! Çünkü insanları namertçe öldüren bombalar, asla akıllı olamaz.”

İleri Haber

13 Ağustos 1926 tarihinde ülkenin doğusunda bulunan küçük bir yerleşim yeri olan Birán'da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Fidel Castro’nun bugün 94. yaş günü.

Castro ve yoldaşları, 26 Temmuz 1953 tarihinde Santiago de Cuba’da bulunan Moncada Kışlası’nı ele geçirmeye çalışmış, bu da Devrim'in kırılma anı olarak görülmüştü. 1 Ocak 1959'da Küba Devrimi'ni gerçekleştiren Castro 32 yaşındaydı. Küba Devrimi'nin liderliğini yapan Fidel, 16 Şubat 1959'da Küba Başbakanı oldu.  Fidel, 24 Haziran 1961'de Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri seçildi.

Küba'yı ABD'nin arka bahçesi olmaktan kurtaran ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından da zor koşullar altında sosyalist Küba için savaşan Fidel, ömrünü küçük bir ada ülkesi olan Küba'nın onurlu bir şekilde ayakları üstünde durması için adadı.

Sağlık sorunları nedeniyle 82 yaşında yönetimi 2006’da kardeşi Raul Castro’ya devreden Fidel Castro, 25 Kasım 2016'da hayatını kaybetti...

Dünya halkları yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birleşen kapitalizmin vahşetiyle cebelleşirken, Castro’nun 2003 yılında Arjantin’de yaptığı “Daha iyi bir dünya mümkün!” adlı konuşmanın bir kısmını okurlarımızla paylaşmak istedik:

“On binlerce Kübalı doktor dünyanın en uzak ve yaşaması zor bölgelerinde uluslararası hizmet verdiler. ‘Biz dünyanın uzak ve yaşaması zor bölgelerine ne amaçla olursa olsun asla saldırmayacağız. Ama biz dünyanın uzak ve yaşaması zor bölgelerine doktorlar gönderebilir olacağız’ demiştim. Doktorlar… Bombalar değil! Doktorlar… Hedefini şaşırmayan akıllı bombalar değil! Çünkü insanları namertçe öldüren bombalar, asla akıllı olamaz.”

Viva Fidel! Viva Cuba! Viva Socialismo!

Feliz cumpleaños Comandante!