İÜ’de eğitim hakkına gasp: Öğrencinin kaydı ‘varsayımla’ silindi, mahkeme kararı tanınmadı!

İÜ’de eğitim hakkına gasp: Öğrencinin kaydı ‘varsayımla’ silindi, mahkeme kararı tanınmadı!

İstanbul Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisinin kaydı 'varsayımla' silindi. Yargıya taşınan bu kararın yürütmesi mahkemece durduruldu. Üniversite kararı tanımadı. Sınavlara giremeyen öğrenci, eğitim hakkının elinden alındığını söyledi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

İÜ’de sene başında Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans’a kabul edilen M.T.A.’nın kaydı ‘yabancı dil belgesinin geçersiz olduğu gerekçesiyle silindi. M.T.A.’nın kararı yargıya taşımasıyla mahkeme yürütmeyi durdurdu. İÜ ise mahkeme kararını tanımayarak öğrencinin kaydının 2. dönem yapılacağını açıkladı. İlk dönem sınavlarına giremeyen öğrencinin eğitim hakkı elinden alındı.

M.T.A. isimli öğrenci sene başında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans’a kabul aldı. Dönemin başlamasıyla derslerine giren M.T.A.’ya bir süre sonra “yabancı dil belgesinin geçersiz olabileceği” söylendi. Bir hafta sonra M.T.A.’nın kaydı “belgenin geçersiz olabileceği” varsayımıyla Yönetim Kurulu kararıyla silindi.

KARAR YARGIYA TAŞINDI, MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Öğrencinin bu kararı yargıya taşımasıyla 18 Ocak’ta İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme 21 Ocak’ta verdiği kararla, öğrencinin kaydının silinmesine ilişkin İÜ kararının yürütmesini durdurdu.

İÜ MAHKEME KARARINI TANIMADI

M.T.A., kaydının yenilenmesi beklerken, İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü ise kararı uygulamayarak, “dönemin bittiği” gerekçesiyle öğrencinin kaydının 2. dönem yapılacağını açıkladı.

‘EĞİTİM HAKKIM ELİMDEN ALINIYOR’

İÜ’nün hukuksuz tavrıyla sınavlara girmesi engellenen M.T.A. eğitim hakkının elinden alındığını söyledi. 

‘BİR DÖNEMİMİ YAKMALARINA GÖZ YUMMAYACAĞIM’

“Elimde mahkeme kararı olmasına rağmen, defalarca aramama ve gidip bizzat konuşmama rağmen, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bürokratik uygulamaları sebebiyle hala kaydımı yenilemediler” diyen M.T.A. şunları kaydetti:

“Mantıksız hamlelerini açıklayamıyorlar bile. Bir dönemimi işlemeyen bürokrasileri sebebiyle yakmalarına göz yummayacağım. Mahkeme kararını uygulamalarını ve sınav hakkımı vermelerini istiyorum.”

DAHA FAZLA