İÜ yemekhanelerindeki skandal uygulamaya karşı yüzlerce öğrenci boykotta: 'Müşteri değil, öğrenciyiz'

İÜ yemekhanelerindeki skandal uygulamaya karşı yüzlerce öğrenci boykotta: 'Müşteri değil, öğrenciyiz'

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, yemekhanelerden kahvaltıların kaldırılmasına ve indirimli öğün sayısının bire düşürülmesine karşı basın açıklaması yaptı.

Özgür Büyüktaş

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, yemekhanelerden kahvaltıların kaldırılmasına ve indirimli öğün sayısının bire düşürülmesine karşı Hukuk Fakültesi önünde toplanarak önce Rektörlük binasına yürüdü, ardından ise Beyazıt Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

İstanbul Üniversitesi'ne bağlı yemekhanelerin tamamında 2 Ocak 2020'den itibaren öğrencilere verilen kahvaltılar kaldırılacak ve öğrencilerin indirimli yiyebileceği öğün sayısı bire düşürülecek. Bu kararla öğle yemeğini öğrenci ücretiyle yiyen üniversiteliler, akşam yemeği için tam ücret ödemek zorunda bırakılacak. 

Üniversitenin bu kararına karşı "Müşteri değil, öğrenciyiz" diyen üniversiteliler, yemekhaneyi boykot ederek tüm üniversitelileri bu karara karşı birlik olmaya ve üniversite yönetimini ise bu karardan dönmeye çağırdı.

Öğrencilerin Beyazıt Ana Kapı önünde yaptığı basın açıklaması şu şekilde:

"30 Aralık Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi SKS Daire Başkanlığının sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamayla üç öğün indirimli olarak sunulan yemekhane hizmeti bir öğüne indirilmiş ve kahvaltı öğünü tamamen kaldırılmiştır. Alınan karardan nasıl bir kamu yararı güdüldüğü anlaşılamamaktadır. Yapılan bu son değişiklikle öğrencilerin en temel ihtiyaçlarından biri olan gıda ihtiyacının karşılanması pratik olarak imkansızlaşmaktadir. 

Döneme başlarken gerçekleştirilmiş olan yemekhane zamları hali hazırda öğrencileri zor durumda bırakmaktadır. Ülkemizdeki fiyatların yükselmesiyle alım gücü iyice düşmekte. Öğrenciler artan hayat pahaliliğiyla boğuşmaktadır. Hal böyleyken öğrenci aleyhine düzenlenen  bu yemekhane tarifesi öğrencileri ekonomik bir darboğaza sürüklemektedir.

Kampüsler ve kutuphaneler sınav dönemlerinde dizi, film setlerine kiraya verilerek kar amacı gudulmekte, öğrencilerin eğitim hakkı engellenmektedir. Yetersiz kutuphaneler, sabunu ve pecetesi olmayan tuvaletlerin üstüne şimdi de kahvaltinin kaldırilmasiyla tek öğün yemeğe mecbur ediliyoruz. 

İstanbul Üniversitesi Öğrencileri olarak bu işlemden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Daha insani ve yaşanabilir koşullarda eğitim alabilmek için mücadelemize devam edeceğiz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar buradayız!"

 

DAHA FAZLA