İÜ öğrencilerinin hak arayışı sürüyor: İstanbul’u ortadan ikiye bölmeye gelince bütçe var ama öğrencinin yemeğine bütçe yok!

İÜ öğrencilerinin hak arayışı sürüyor: İstanbul’u ortadan ikiye bölmeye gelince bütçe var ama öğrencinin yemeğine bütçe yok!

İstanbul Üniversitesi’nde öğrenciler yemekhanelerden kahvaltının kaldırılmasına ve indirimli öğün sayısının bire düşürülmesine karşı bugün de eylem düzenledi. Öğrenciler eylemde ‘Müşteri değil, öğrenciyiz” pankartı taşırken sıklıkla “Burası üniversite, işletme değil” sloganı attı.

İleri Haber

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri hak arayışlarını sürdürüyor. Dün yapılan eylemde, polisin coplarla saldırmasına rağmen geri çekilmeyen öğrenciler bugün de eylem düzenledi.

Rektörlüğün yemekhanelerden kahvaltının kaldırılması ve indirimli öğün sayısının bire düşürülmesi kararı almasına karşı çıkan öğrenciler “Müşteri değil, öğrenciyiz” pankartı taşırken “Burası üniversite, işletme değil” “Sermaye üniversiteden defol” sloganları attı.

İstanbul Üniversitesi'ne bağlı yemekhanelerin tamamında, 2 Ocak 2020'den itibaren öğrencilere verilen kahvaltılar kaldırılıp ve öğrencilerin indirimli yiyebileceği öğün sayısı bire düşürülmüştü.

Yaptıkları yürüyüşün ardından okul kapısında basın açıklaması yapan öğrenciler, açık kürsü etkinliği gerçekleştirdi. Sonrasında toplu olarak dilekçe verdi.

Basın açıklamasından başlıklar şu şekilde:

‘DİĞER ÖĞÜNE PARA VEREBİLECEK MİYİZ DİYE DÜŞÜNMEK ZORUNDA KALIYORUZ’

İstanbul Üniversitesi yemekhanesinde 2 Ocak Perşembe gününden itibaren indirimli yemek hakkımız günde 1 öğüne düşürüldü, kahvaltı hakkımız ise tamamen kaldırıldı.

Öğrenciler ekonomik krizin getirdikleriyle zaten baş etmek zorundalar. Ailelerinin verdikleri para mı yetecek, bursu mu yetecek diye düşünmek zorundalar. Hiçbir gelirimiz olmamasına rağmen ayın her günü bütçe hesabı yapıyoruz. Acaba iş bulabilecek miyiz diye endişelenirken, acaba kredi borcumuzu ödeyebilecek miyiz derken şimdi de diğer öğüne para verebilecek miyiz diye düşünmek zorunda kalıyoruz.

‘İSTANBUL’U İKİYE BÖLME PROJESİNE BÜTÇE VAR, AMA ÖĞRENCİYE YOK’

İstanbul üniversitesi öğrencileri olarak alınan bu karara karşı amfilerden, yemekhanelerden, meydanlardan ses çıkartıyoruz. İstanbul’u ortadan ikiye bölmeye gelince bütçe var, rektörün yaptığı açılışlara, kutlamalara bütçe var ama öğrencinin yemeğine bütçe yok. Bizler 3,5 lirayı bile zor karşılarken bir kamu okulunda yemeğe 18,5 lira vermek istemiyoruz. Kamu kurumları kar elde etme yeri değildir.

‘KENDİ OKULUMUZA GİRİŞİMİZ ENGELLENDİ’

Dün İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak bu karara itiraz etmek için anayasal hakkımız olan dilekçe hakkımızı kullanmak üzere okulumuza giriş yapmak istedik. Ama kendi okulumuza girişimiz ÖGB tarafından engellendi. Daha sonra ise polis tarafından coplanarak saldırıya uğradık.

‘HAKLARIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ’

İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak talebimiz açıktır, günde 3 öğün indirimli yemek hakkımızı geri istiyoruz. İndirimli yemek her öğrencinin en tabi hakkıdır.

İstanbul Üniversitesi Öğrencileri olarak taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz. Aksi bir durumda kazanılmış haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı ve ikinci döneme boykot ile başlayacağımızı ilan ediyoruz

[ih2]

 

DAHA FAZLA