İÜ Eczacılık öğrencileri itiraz ediyor: Sınavlarda kamera ve mikrofon uygulaması kaldırılsın

İÜ Eczacılık öğrencileri itiraz ediyor: Sınavlarda kamera ve mikrofon uygulaması kaldırılsın

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri sınavlarda yaşadıkları mağduriyetleri İleri'ye anlattı. Öğrenciler online sınavlarda kamera ve mikrofon uygulamasına itiraz ediyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde sınavlarda verilen sürelerin kısa olmasından şikayet eden ve üniversite yönetiminin uygulamaya koyduğu kamera ve mikrofon erişimi zorunluluğunun birçok öğrencinin bilgisayara ya da internete erişimi olmaması ve sınav sürelerinin yetersiz olması nedeniyle öğrenciler üniversite yönetiminin koyduğu kurallara itiraz ediyor.

Pandemi sürecinde bütün üniversiteler gibi uzaktan eğitimin yapıldığı İstanbul Üniversitesi Eczacılık fakültesinde üniversite yönetimi tarafından online olarak yapılacak sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğu, sınavlara bilgisayar yoluyla katılım şartı, sorularda bekleme süresinin "güvenlik" nedeniyle kısıtlanması gibi öğrenciyi mağdur edecek kurallar yürürlüğe konuldu. Fakültenin koyduğu kurallara itiraz eden öğrenciler taleplerini İleri Haber'e anlattı.

'BİLGİSAYARA ERİŞİMİ OLMAYAN ARKADAŞLARIMIZ MAĞDUR OLACAK'

Fakülte yönetiminin birçok üniversitede alınan ödev ya da proje teslimi ile değerlendirme yöntemini kullanmayı reddederek online sınav yapmayı seçtiğini söyleyen Eczacılık Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi, sınavlarda aranan şartların eğitimde fırsat eşitliğini yok saydığını belirterek, "Sınavda kamera, mikrofon erişimi ve ekran paylaşımı olması isteniyor ve bilgisayardan girmenin zorunlu olduğu belirtiliyor. Ayrıca bilgisayardaki Google Chrome uygulamasının son sürümünün yüklü olması zorunluluğu var. Bu durumda bilgisayarı olmayan, bilgisayarı daha üst sürümleri kaldıramayan eski bilgisayarlara sahip olan arkadaşlarımız mağdur olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Vize döneminde sınavlara telefonla katılım sağlayabildiklerini söyleyen öğrenci, "Bu aranan şartlarda bilgisayar sahibi olma şartının zorladığı pek çok arkadaşımız mevcut, durumu elverişli olmamasına rağmen bilgisayar almak zorunda kalanlar da oldu" dedi

'SORULARDA BEKLEME SÜRESİ KISITLI'

Üniversitenin koyduğu önceki sorulara geri dönememe ve sorularda bekleme süresinin kısıtlı olması konusuna da değinen 4. sınıf Eczacılık öğrencisi, "Zaten ilk şarttaki denetimler uygulanırken amfiden bile daha yüksek bir güvenlik seviyesine ulaşılacaktır. Bu kural bir taraftan kamera mikrofon tarafından izlenme ve internetin gitmesi, sistemin sınavdan atması gibi sistemsel sıkıntılar sebebiyle stres durumumuzu ve verimimizi kötü etkilerken, bir yandan da hatırlayamadığımız ya da detay gerektiren sorulara görür görmez cevap verme ve cevaplarımızı kontrol edememe sebebiyle kontrol edilemez bir stres yaşayacağımız kesindir" diyerek taleplerini dile getirdi:

"Talebimiz önlemlerin öğrencileri ağır baskı altında hissettirecek kuralların hafifletilmesi ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde imkanı olmayan öğrenciler de düşünülerek koyulan şartların tekrar değerlendirilmesidir"

'SINAV SÜRELERİ ESNETİLSİN'

Covid-19 pandemisi sürecinde öğrencilerin okul yönetimi tarafından belirsizlik içinde olduğunu ve Eczacılık Fakültesi'nde eğitimin çok geç başladığını anlatan Eczacılık Fakültesi 2. sınıf öğrencisi, vize döneminde online yapılan sınavlarda da birçok öğrencinin mağdur olduğunu söyleyerek, "Köyde yaşayan birçok arkadaş internet erişimi olmaması sebebiyle merkezden ev tuttu. Sınav sürecinde sayfanın aniden kapanması, sınav ekranına dönememe ve sınav başladığı halde sınava girememe gibi birçok sorunla karşılaştık. Dekanlık bu sorunları gidermeye çalıştı ama yetersiz oldu. Ve şimdi final sınavları için biz öğrencilere söz hakkı verilmeden kamera, mikrofon zorunluluğu getirildi. Sınavda ekran paylaşımı şart ve eski sorulara geri dönemeyeceğiz ayrıca süre çok kısıtlı olacak" şeklinde konuştu.

'DEKANLIK NE İSTERSE ONU YAPIYOR'

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) online sınavların öğrenci odaklı yapılacağını ancak fakülteye girdiği senden beri öğrenci odaklı bir uygulamayla karşılaşmadığını söyleyen 2. sınıf öğrencisi, " Diğer fakülteler bu süreçte eğitimi ihmal etmedi ve ödev verdiler öğrencilerine güvendiler. Ama biz kopya çeken, çalışmayan ve sorumluluk almayı bilmeyen kişiler gibi muamele görüyoruz" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

"Bizim okulda öğrenci ve dekanlık arasında düzgün bir iletişim yok. Dekanlık ne isterse onu yapıyor bize sadece yorgunluklar ve mesleğimize dair hayal kırıklıkları kalıyor."

Eczacılık Fakültesi 2. sınıf öğrencisi taleplerini ise şöyle sıraladı:

"Okulumuzun öncelikle bizlere hak ettiğimiz eğitimi vermesi ve pandemi sürecinden önce sınava hangi şartlarda giriyorsak  bunun sağlanmasını istiyoruz. Sınav süresi çok kısıtlı bunun esnetilmesini istiyoruz ve sorulara geri dönüş olmasını talep ediyoruz.

DAHA FAZLA