İTÜ'deki iş cinayetinde hayatını kaybeden Murat Danacı ölümünün 2. yılında anıldı

İTÜ'deki iş cinayetinde hayatını kaybeden Murat Danacı ölümünün 2. yılında anıldı

İTÜ'de cam silerken 3. kattan düşen temizlik işçisi Murat Danacı, ölümünün 2. yılında İTÜ öğrencileri tarafından anıldı.

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, İTÜ'de cam silerken 3. kattan düşen temizlik işçisi Murat Danacı'yı ölümünün 2. yılında andı. 

İTÜ Maslak Kampüsü'ndeki Elektrik-Elektronik Fakültesi'nde meydana gelen iş cinayetinde hayatını kaybeden Murat Danacı için öğrenciler tarafından düzenlenen anma programında öğrenciler, "İTÜ iş cinayetleriyle değil toplumcu mühendisler üreten bilimsel bir üniversite olarak tanınmalıdır" dedi.

"İşçi ölümleri artık son bulsun" ve "Murat Danacı kalbimizde yaşıyor" sloganlarının atıldığı anmada öğrenciler tarafından yapılan basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

İŞÇİ ÖLÜMLERİ SON BULSUN! MURAT DANACI’NIN ÖLÜMÜNÜN SORUMULULARI HESAP VERSİN!

Okulumuzda çalışan temizlik işçilerinden Murat Danacı, bundan 2 yıl önce, 5 Mayıs 2017 günü Elektrik Elektronik Fakültesinde camları silmek için platforma çıkmaya çalıştığı sırada düşerek hayatını kaybetmişti. Olayın ardından 2 sene geçti, ancak ne o dönem Murat Danacı’nın bağlı olarak çalıştığı taşeron temizlik şirketi, ne de üst işveren olarak İTÜ yönetiminden herhangi bir sorumlu caydırıcı bir ceza almadı.

Murat Danacı nasıl öldü?

Elektrik Elektronik Fakültesi temizlik işçileri, camları dışarıdan silmek üzere fakülte binasının etrafını sarmış bulunan güneş kırıcı platformun üzerine çıkmak zorundaydılar. Gölgelik olması amacı ile yapılan bu platformun üzerinde işçilerin çalışmaya zorlandığı ızgaralar, duvardan ve pencerelerden 70 ila 75 cm. uzaklıkta bulunuyor. Bunun yanı sıra bu platform üzerinde güvenlik halatını bağlamak üzere hazırlanmış, iş sahası süresince kesintisiz bir güvenlik sistemi bulunmuyor. Kaldı ki 3 kişinin platforma çıkarıldığı bu binada yalnızca 1 adet, o da oldukça eski emniyet kemeri bulunmaktaydı. İşte Murat Danacı da, bu koşullarda platform üzerine henüz çıkamadan dengesini kaybetti ve yaklaşık 14 metre yükseklikten düşerek yaşamını yitirdi. SGK müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucu, işverenin işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı ve olayın meydana gelmesinde %100 kusuru bulunduğu tespit edildi ve bu tespit konuyla ilgili hazırlanan SGK müfettiş raporunda yer aldı.

Okul yönetimi ne yaptı? Ne yapıyor?

Okul yönetimi Murat Danacı hayatını kaybettikten sonra ailesine “ne gerekiyorsa yapacakları” sözünü vermesine rağmen, geçen iki yıl boyunca herhangi bir şey yapmış değil. Olayın ardından kulübümüzün diğer öğrenci kulüpleri ve Murat Danacı’nın iş arkadaşları ile yaşanan bu olaya tepki göstermek üzere gerçekleştirdiği yürüyüş sırasında, güvenlik görevlileri DHA (Doğan Haber Ajansı) kameralarını kapatmaya çalışmış ve bu müdahale çabası okul yönetiminin konuya ilişkin tavrını gözler önüne sermişti. İki yıldır süregiden davada, okul yönetimi sorumluluğu üzerinden atmak üzere çelişkili ifadeler ile elinden geleni yapıyor.

İş cinayetleri tesadüf değildir, gerekli önlemler alınsın!

Murat Danacı’nın ölümü, ne bir talihsizlik ne de bir tesadüftür. Murat Danacı’yı öldüren, İTÜ’de süregiden güvenliksiz ve güvencesiz çalışma koşullarıdır. Bu olay, İTÜ’de gerçekleşen ilk işçi ölümü değildir. Murat Danacı’nın ölümünden sadece bir yıl önce, yemekhanede gıda teknisyeni olarak çalışan Ramazan Öztürk, personel servisinin kaza yapması sonucu hayatını kaybetmiş, okul yönetiminin bu olayın ardından yaptığı ilk iş ise o dönem taşeron çalışan işçilere personel servislerini yasaklamak olmuştu. 2014 yılında ise yine Elektrik Elektronik Binasında, Laboratuvar Ek Blok ve Cephe Kaplama İnşaatı sırasında, kanalizasyon kazısında göçük meydana gelmiş, bu göçükte işçi Melik Yalçın hayatını kaybetmişti. 2017’den bu yana da İTÜ’de işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında ciddi sorunlar yaşanmış, şans eseri Murat Danacı’nın ardından okulumuzda bir can kaybı daha yaşanmamıştır. Öyle ki 10 Ocak 2017’de İTÜ stadyumunun çatısı kar sebebiyle çökmüş, 10 Ekim 2018’de de okulda çalışma yapan bir hafriyat kamyonu, okulun içerisinde yoldan çıkarak ŞOK Market’in karşısındaki halı sahaya uçmuş, olayda bir kişi yaralanmıştı.

Bütün bunların yanı sıra İTÜ’de özellikle temizlik personeline iş tanımları dışında işler yaptırılıyor, temizlik personeli kah yemekhane çatısında, kah gider borularının temizliğinde görevlendiriliyor. Yani yeniden ölümlü vakaların yaşanmaması için hiçbir sebep yok. Yeni ölümlerin olmaması, yeni acıların yaşanmaması için İTÜ’de çalışma koşulları derhal iyileştirilmeli, sendikaların taleplerine kulak verilmeli, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri derhal alınmalı ve sendikalar tarafından denetlenmelidir. Üniversitemiz işçi ölümleriyle anılan bir kurum değil, aksine işçi sağlığı ve iş güvenliği hususunda öncü bilimsel çalışmalar yapan ve bunları ilk elden uygulayan bir kurum olmalıdır.

Üniversitemizde yaşanması sebebiyle Murat Danacı davasının seyri hepimiz için büyük önem taşıyor. Murat Danacı’nın ölümünde sorumluluğu olan her kurumun bu büyük hesabı vermeleri gerekiyor. Bütün duyarlı İTÜ’lüleri, Murat Danacı’nın ailesi ile dayanışmaya, yeni yaralanmaların, yeni ölümlerin önüne geçmek için bütün İTÜ işçilerine destek olmaya çağırıyoruz! 

Biz İş Güvenliği Kulübü ve İTÜ öğrencileri olarak işçi ölümlerinin son bulması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz! Murat Danacı kalbimizde yaşayacak!