İTÜ’de ‘paralel’ eğitim: Okul, Rektörlük eliyle medreseye çevrilmiş!

İTÜ’de ‘paralel’ eğitim: Okul, Rektörlük eliyle medreseye çevrilmiş!

6 Eylül 2019’da, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla Ayazağa Kampüsü’nde açılışı yapılan Abdülhak Sancak Camisi üzerinden Rektörlük eliyle kurulan ‘Camiakademi’ isimli oluşum, okulda ‘paralel’ bir medrese eğitimi veriyor.

İleri Haber

İTÜ’de sene başında açılan cami üzerinden Rektörlük eliyle medrese eğitimi yapılıyor. ‘Camiakademi’ ismiyle kurulan oluşumla kurslar veriliyor, sohbetler ve din içerikli faklı etkinlikler düzenleniyor.

Kampüslere cami yapımı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) doğurduğu sonuçlar itibarıyla üniversiteye yönelik gerici saldırının çarpıcı bir boyutunu açıkça ortaya koyuyor. 6 Eylül 2019’da, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla Ayazağa Kampüsü’nde açılışı yapılan Abdülhak Sancak Camisi üzerinden Rektörlük eliyle kurulan ‘Camiakademi’ isimli oluşum, okulda ‘paralel’ bir medrese eğitimi veriyor.

‘MABEDİN VE MEKTEBİN GÖLGESİNDE BİR GENÇLİK’

Oluşumun, üniversitelerin internet sitelerinin uzantısı olan edu.tr uzantılı bir internet sitesi bile bulunuyor. Sitede yer alan “Hakkımızda” başlıklı kısımda, Camiakademi şu ifadelerle açıklanıyor:

“Tümüyle camiden doğup, camiden beslenip, camide uygulanan proje, 2012 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kampüs Camii’nde görevli Uzman İmam-Hatip Mehmet ATALAY ve üniversite öğrencileri tarafından projelendirilip uygulama alanına konulmuştur. Câmiakademi aynı zamanda yüksek lisans tezi olarak da çalışılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı proje envanterine giren resmî bir cami gençlik çalışmasıdır.”

“Câmiakademi öncelikle caminin/mabedin İslam’ın ilk müessesesi ve Müslümanların en kadim mektebi olduğu düşüncesinden hareketle, Üniversite kampüsü içerisinde cami, camia, akademi ve gençlik unsurlarının birlikteliği ile “Mabedin ve Mektebin Gölgesinde Bir Gençlik” ve “Çift Kanatlı Bir Gençlik” fikriyle ayrım yapmaksızın tüm gençlere gönül kapılarını açıyor.

“Gençler için kaçınılmaz olan eğitim-öğretim süreçlerinin yoğunlukları, başarma ve kazanma duygularının yorgunlukları, haz ve hız dünyasının yılgınlıklarından biran olsun uzaklaşıp dinginleşebileceği emin bir liman duygusu yaşatıyor Câmiakademi.”

“Gençlere; yarının umudu ve tohumu olduklarını yüreklerinde hissettiren, bu dinamizm ve heyecanla kendini ilim, şuur, bilgi, teknoloji, ahlak, sanat, estetik ve maneviyat ile donatmayı tavsiye eden, dünyanın gidişatından haberdar olmayı öğütleyen, makul, medeni, çalışkan ve irfanı hür bir genç olmaya davet eden mekteptir Câmiakademi.”

“Bununla birlikte cami merkezli sohbetler, geziler, seminerler, ders çalışma ortamları, çeşitli sosyal proje ve teknik atölye çalışmalarıyla kişilik gelişimi ve kariyer süreçlerine olumlu katkılar sağlayan, ana kucağı ve baba ocağı kokusunu hissettiren yerdir Câmiakademi.”

KURSLAR DÜZENLENİYOR

Oluşumun, bu kısımda belirtilen ve öğrencilerin “kişilik gelişimi ve kariyer süreçlerine olumlu katkı sağlaması”yla gerekçelendirilen etkinliklerine bakıldığında ise modern javascript kursu ve çocuklara yönelik yaz Kur’an kursu gibi eğitim faaliyetleri görülüyor.  

HAREM-SELAMLIK DİN SOHBETLERİ

Oluşumun, öğrencilerin “kişilik gelişimi ve kariyer süreçlerine olumlu katkı sağlamak” gerekçesiyle yaptığı bir başka etkinlik ise harem selamlık din sohbetleri. “İhya Sohbetleri”, “Hanımeli Sohbetleri”, “İz Bırakanlar”, “Kur’an iklimi”, “Hadis İklimi” isimli sohbetlerin bazılarına sadece erkek, bazılarına ise sadece kadın öğrenciler katılabiliyor. Sohbetlerde tavuk-pilav verildiği de internet sitesinde not olarak düşülmüş.

ÜNİVERSİTEDE AKADEMİ DIŞI DERS

Oluşumun bir başka işlevi ise din içerikli dersler vermek. İnternet sitesinde yer alan bilgilerde, “İlmihal Dersleri”, “Yed’i Beyza Dersleri”, “Akaid Dersleri” başlıkları altında din içerikli dersler veriliyor. Bu derslerde yine harem-selamlık uygulamasıyla yapılıyor.

ÇOCUKLAR DA ‘UNUTULMAMIŞ’

Yine internet sitesinde “Camide çocuk var” başlığıyla belirtilen faaliyetle ilgili ise şu bilgi var:

“Cuma günleri 17:00'da çocuklara özel alanlarımızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.”

NAMAZ VE İFTAR

Oluşumun kampüste yaptığı başka etkinlikler de bulunuyor. İnternet sitesinde duyurulan etkinliklere bakıldığında “O'nun (s.a.v) Gibi Yaşamak - Sabah Namazı ve Kahvaltı” ve kampüste iftar gibi faaliyetler görünüyor.

YAYINLARI DA VAR

İnternet sitesinin “Yayınlarımız” kısmına girildiğinde ise “Genç Kalemler” başlığı dikkat çekiyor. Bu kısımda bulunan iki yazıdan “Gelecek için Gelenek” başlıklı yazıya girildiğinde öğrencilere şu ‘öğütler’ veriliyor:

“Teknolojinin gelişimi, bol kaynaklar ve zenginlik bize ne kadar da güzel hatta harikulade gözükse de bunların Rabbul Âlemin’in bizlere bir imtihanı olduğunu düşünerek; yaşantımızın merkezine helal da olsa çokluğu, yeniliği koymak yerine aza kanaat etmeyi, saflığı, kadim değerlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi yerleştirmek ve incelikleri ihmal etmeden yaşamak bizim kalp huzurumuza vesile olacaktır diye düşünüyorum. Geçmişten edindiğimiz tecrübeler bize her zaman lâzım olacak.”

“Yayınlarımız” kısmının bir başka dikkat çeken başlığı ise “Misafir Kalemler”. Bu kısma girildiğinde görülen yazılardan biri olan “Dünya Evine Girmek” isimli ve diyanethaber.com kaynaklı makalede ise Erdoğan’ın evlilik ve aile üzerine söylediklerine benzer ifadeler yer alıyor. O ifadelerden bazıları şöyle:

“Aile yapısı sağlıklı olmayan milletlerin bugünü huzurlu olamayacağı gibi geleceği de tehlike altında olacaktır.”

“Bu davranış büyük maliyetler sebebiyle yuva kurmakta zorluk çeken birçok gencimizin yuva sahibi olmasını kolaylaştıracak, milletimizin geleceği açısından birçok tehlikenin bertaraf edilmesine imkân verecektir.”

GÖREVLİLER

Oluşumun internet sitesindeki “Görevlilerimiz” kısmına girildiğinde ise tek isim olan Mehmet Atalay ile karşılaşıyor. Atalay’ın “Uzman İmam Hatip” olarak görev yaptığı belirtiliyor. Etkinlik fotoğraflarına bakıldığında Atalay’ın buranın tek sorumlusu olduğu anlaşılıyor.

DAHA FAZLA