İTÜ'de öğrencilerin mücadelesi yönetime geri adım attırdı: Mikrofon ve kamera kullanılmayacak

İTÜ'de öğrencilerin mücadelesi yönetime geri adım attırdı: Mikrofon ve kamera kullanılmayacak

İTÜ yönetimi, öğrencilerin mücadelesi sonucu sınavlarda kamera ve mikrofon kullanma zorunluluğunda geri adım atarak kullanma inisiyatifini öğrencilere bıraktı.

İleri Haber

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin kurduğu İTÜ Dayanışması, çevrim içi (online) yapılan final sınavlarının kamera ve mikrofon gözetimi altında yapılmasına ve tepki amacıyla bir açıklama yaparak ''Pandemi döneminde hepimizin hayatını zorlaştıran uygulamalardan vazgeçilmeli'' dedi. Konuya ilişkin akşam saatlerinde öğrencilere e-posta gönderen üniversite yönetimi ise kamera ve mikrofon kullanımının öğrencinin inisiyatifine bırakıldığını açıkladı. Fakat yapılacak sınavlarda, öğrencilerin kişisel verilerinin korunmasını tehdit eden tarayıcı eklentisinin kullanımına ise devam edilecek.

Öğrencilerin mücadelesi sonucunda sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğu kaldırıldığını sosyal medya hesabı üzerinden duyuran İTÜ Dayanışması'ndan şu açıklama yapıldı:

Hukuka aykırı kamera-mikrofon uygulamalarından vazgeçilmesi ve güvenilir olmayan yazılımlarla sınav yapılmaması çağrısında bulunan İTÜ Dayanışması'nın yaptığı açıklama ise şu şekildeydi:

''Pandemi döneminin başından beri İTÜ yönetimi her aldığı kararla öğrencisini gözetmediğini tekrar tekrar gösterdi. Öğrencilerin her türlü yöntemle (dilekçe, mail, sosyal medya vs.) taleplerini duyurmasını hiçbir şekilde aldırmadı. Özel İşletme Boykot’u zamanında yaptıklarıyla öğrencilerin gözünde hiçbir meşruiyeti kalmayan Kulüpler Birliği de benzer tutumunu sürdürmüş ve Rektörlüğün biçtiği misyondan bir adım ileri gidememiştir.

Üzülerek belirtiyoruz ki, bu dönem yaşananlar 30 binden fazla İTÜ öğrencisinin hayatını zorlaştırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Bu noktada en büyük sorun üniversite karar alma süreçlerinde hiçbir öğrenci temsiliyetinin bulunmamasıdır. Alınan kararlarda öğrencilerin söz hakkı bulunmamaktadır. 

'ÜNİVERSİTELİLER KARAR ALMA MEKANİZMASINA DAHİL EDİLMELİ'

Bizler, İTÜ Dayanışması olarak bir araya gelerek bu eksikliği gidermeye ve öğrencilerin taleplerini herkese duyurmak için katılımcı, şeffaf ve bağımsız bir öğrenci platformu oluşturduk. Sorunlarımızı çözmenin, hakkımızı aramanın ancak öğrencilerin bir araya gelmesiyle yani dayanışmayla olabileceğini düşünen İTÜ’lüler olarak bütün İTÜ camiasına sesleniyoruz:

Öğrenciler bu üniversitenin olmazsa olmaz bir parçasıdır ve karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. Bunun için başta öğrenci temsilciliği olmak üzere şeffaf ve demokratik yapılar bir an önce kurulmalıdır.

Pandemi döneminde hepimizin hayatını zorlaştıran uygulamalardan vazgeçilmeli. Pass/fail gibi öğrenci yanlısı öneriler bir kez daha değerlendirilmelidir. Hukuka aykırı kamera-mikrofon uygulamalarından vazgeçilmeli, güvenilir olmayan yazılımlarla sınav yapılmamalıdır!

Bütün öğrencileri bir araya gelerek beraberce haklarını savunmaya çağırıyoruz!''

 

 

DAHA FAZLA