'İttifak için teknik çalışma başladı'

'İttifak için teknik çalışma başladı'

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin çıkışı ve Erdoğan’ın işaretiyle ittifak için teknik çalışmanın başladığı aktarılıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 seçimlerini işaret ederek “Öncesinde ittifak olabilir” sözlerinin ardından MHP ile yapılacak olası seçim ittifakı kulislerde konuşuluyor.

Mevcut yasaya göre, bir siyasi partinin mensupları seçimde başka bir siyasi partinin listesinden aday gösterilebiliyor. Bu isimler, seçim sonrasında istifa ederek kendi partilerine dönebiliyor.

MHP'nin ise her partinin kendi kimliğini koruyarak, kendi listesi ile ittifak yapabileceği bir formülü tercih ettiği aktarılıyor. Bunun için öncelikli olarak
Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu gibi birincil mevzuatta değişiklik yapılmasını istiyor. AKP'nin 2019’da seçim barajında değişiklik yapmaya sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre, MHP yüzde 10’luk ülke barajının ağır olduğunu, yüzde 7 ya da 5 gibi seçeneklerin değerlendirilmesini istiyor. AKP’de uyum yasaları konusunda bir çalışma yapılıyor ancak içinde seçim ittifakı yer almıyor. Ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin bu yöndeki çıkışı, Erdoğan’ın yeşil ışık yakmasının ardından seçim ittifakı ile ilgili teknik çalışma başlatıldı. Erdoğan ile Bahçeli’nin seçim ittifakı ile uyum yasaları konusunda randevulaşması bekleniyor.