İsyan eden Cömert ailesi: Başka çocuklar öldürülmesin diye mücadele edeceğiz

İsyan eden Cömert ailesi: Başka çocuklar öldürülmesin diye mücadele edeceğiz

Abdullah Cömert’in katili polise verilen cezanın çok bulunarak bozulmasına isyan eden Cömert ailesi, “Bizim vergimizle aldığı maaşla gelip bizi öldürüyorlar. Başkalarının çocukları ölmesin diye mücadelemizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız” ifadelerini kullandı. Anne Hatice Cömert’in ise üzüntüden sağlık durumunun kötüleştiği aktarıldı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Hatay’da Haziran Direnişi sırasında polisin attığı biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in ölümüne yol açan sanık Ahmet Kuş’a verilen 13 yıl 4 ay hapis cezası Yargıtay tarafından fazla bulunarak bozuldu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık polis Kuş’un 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma’ suçundan değil, ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan yargılanması gerektiğini ifade ederek, Balıkesir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. 


Kararda sanık polisle ilgili “atış yaptığı sırada gerekli dikkati ve özeni göstermeyerek göstericileri dağıtmak amacıyla tüfeği ateşlediği bu esnada ölenin isabet aldığı anlaşılmakta; eylemin oluşa göre ‘bilinçle taksirle öldürme’ suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı biçimde ‘kasten yaralama sonucu ölüme neden olma’ suçundan hüküm kurulması, yasaya aykırı olup, sanık müdafinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmekle, hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi bozulmasına oy birliğiyle karar verildi” denildi.

'ARKASI DÖNÜK BİR İNSANIN ÖLDÜRÜLMESİ ÇOK ACI’

Kararı İleri Haber’e değerlendiren Abdullah Cömert’in ailesi isyan etti. “Verilen ceza az bile” diyen Cömert ailesi, sanık polisin devletin kendisine verdiği silahı kötüye kullandığını ifade etti. Bunun kasti bir şey olduğunu ve bunu ispatladıklarını vurgulayan aile, “Buna rağmen karar nasıl bozuluyor bunu anlamış değiliz” dedi.

Bir polisin arkası dönük bir halde evine giden bir insanı öldürmesinin çok acı bir durum olduğunu dile getiren aile, “Hukuk işlemiyor” diyerek tepki gösterdi.

AİLE DAVAYI AİHM’E GÖTÜRECEK

İç hukuk yolları tükendiği için davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceklerini paylaşan aile, “Hukukun işlememesi, adaletin bir kişinin dudaklarının arasında olması bizi çok üzdü” diye konuştu.

“Ama mücadeleyi bırakmayacağız” diyen Cömert aiesi, polisin çok ağır bir ceza alması gerektiğini vurguladı. 

‘İNSAN ÖLDÜR, CEZA ALMA’


“Böyle bir şey yok; bir insanı öldürüp de ceza almamak. Burada hukuk kendi ellerinde olabilir ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hakkımızı arayacağız” diyen Abdocan’ın ailesi, mücadelelerinin başka insanlar bu şekilde öldürülmesini engellemek için de devam ettireceklerinin altını çizdi.

‘BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLMESİN DİYE…’

Aile, şunları söyledi:

“Abdullah öldürüldü. Bu polis memuru 100 yıl alsa da o geri gelmeyecek. Fakat şöyle bir şey var, başka masum insanları istediği gibi silah çekip vuramayacak ceza alırsa. Başkasının çocuğunu böyle rahatça öldüremeyecek. Sadece Abdullah için gitmedik davalara. Başkasının çocuğu böyle katledilmesin diye gittik.”

‘BİZİM VERGİMİZLE MAAŞ ALIP BİZİ ÖLDÜRÜYORLAR’

“Adaletli bir kararın çıkması için gittik.  Bizim verdiğimiz vergimizle maaş alıyorsun gelip bizi öldürüyorsun. Böyle bir şey olabilir mi?”

KARARI DUYAN ANNE CÖMERT YIKILDI...

Cömert ailesi, ailecek özgün olduklarını dile getirirken, daha önce hastane yüzü görmemiş anne Hatice Cömert’te de Abdullah’ın ölümünden sonra kalp ve böbrek hastalıkları başladığını ve sağlık durumunun gün geçtikçe bozulduğunu aktardı. Anne Cömert’in Yargıtay kararını duyunca çok üzüldüğü paylaşılırken, sağlık durumunun iyi olmadığı ifade edildi.

‘İYİ DEĞİL…’

Anne Hatice Cömert’in iyi olmadığı belirtilirken şunlar dile getirildi:

“Kalp ve damarlarında, tansiyonda bir sürü hastalığı oldu (Anne Hatice Cömert’in). Sağlık açısından durumu pek iyi değil. Sürekli doktora götürüyoruz. Tansiyonu yükseliyor, damarları genişlemiş. Böbreklerde ve safra kesesinde taşlar var.”

‘ÜZÜNTÜ BU HALE GETİRDİ’

“Bu sıkıntılı süreçlerde oldu. Hepsi Abdullah’tan sonra oldu. Daha önce hiç doktora götürmüşlüğümüz yok. Üzüntü bu hale getirdi kadını.”