İsveç'te sığınmacı çocuklar yemek ve barınma karşılığında istismar ediliyor

İsveç'te sığınmacı çocuklar yemek ve barınma karşılığında istismar ediliyor

İsveç Kızılhaçı'nın hazırladığı rapor, sığınmacı çocukların yemek ve barınma karşılığında istismar edildiğini ortaya çıkarttı.

İsveç’te sığınmacı çocuk ve gençlerin yemek, barınma içeren temel haklar karşılığında suça bulaşma, ucuz iş gücü, para karşılığı seks gibi birçok insanlık dışı koşullara maruz kaldığı ve sömürüldüğü ortaya çıktı.

İsveç Kızılhaçı “refakatsiz sığınmacı çocuklar” olarak sınıflandırılan grubun seks, suç ya da zorla çalıştırma gibi amaçlarla sömürüldüğünü ortaya koydu. Rapor için 103 kişiyle görüşülürken, neredeyse her beş kişiden biri araştırmaya katıldığı gece dahil olmak üzere dışarıda yattığını belirtti. Araştırmayı yapan gönüllülerden biri, “Genç insanlar daha yaşlı kadın ve erkeklerle cinsel ilişkide bulunmak zorunda kalıyor” dedi.

'YERDE UYUMAK KARŞILIĞINDA KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILIYORLAR'

Suç örgütlerinin de yetkililer tarafından takip edilmesi daha güç olduğu için sığınmacıları kendi saflarına katmaya çalıştığı belirlendi. Özellikle restoran gibi işletmelerin sığınmacıları ucuz işgücü olarak kullandığı, yerde uyumak karşılığında köle gibi çalıştırıldığı tespit edildi. Rapora göre bu mülteci çocuklara ve gençlere yönelik sömürü oldukça hızlı bir şekilde artarken, her geçen gün daha fazla sığınmacı toplumun güvenlik ağının dışında kalıyor.

İsveç Kızılhaçı Genel Sekreteri Martin Arnlöv, “Akut evsiz olarak yaşayan en az 1200 genç yetişkin var. Bu son derece büyük bir grup. Ne belediyeler ne de bölgesel veya resmi hükümet makamları barınma konusunda yardım etmek gibi bir sorumluluk taşımıyor. Bu grup giderek daha savunmasız hale geliyor” dedi. Kızılhaç, barınma sorununu çözmek için ekonomik desteğin yaratılması gerektiğini ifade etti.