İsveç’te öğretmenler bütçe kesintilerine karşı sokaklara çıktı

İsveç’te öğretmenler bütçe kesintilerine karşı sokaklara çıktı

İsveç'te 7 kentte öğretmenler, eğitim alanındaki bütçe kesintilerini protesto etmek amacıyla yürüyüşler düzenledi.

İsveç’in birçok kentinde öğretmenler eğitimde uygulanan tasarruf politikalarını ve bütçe kesintilerini protesto etmek için sokak ve meydanlara çıktı.

Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Mora ve Jokkmokk kentlerinde yapılan gösterilerde çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve bütçeden okullara daha fazla kaynak aktarılmasını talep etti.

Stockholm’deki il merkezindeki Sergelstorg Meydanı’nda bir araya gelen öğrenmenlerin çoğunlukta olduğu 8 bin kişi, parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.

'EĞİTİMDE TASARRUFA SON'

“Eğitimde tasarrufa son”, “Biz yapıyoruz, siz yıkıyorsunuz”, “Uyan, öğretmen eksikliğini ciddiye al”, “Öğrencilerin geleceklerini karartmayın”, “Öğretmenlerin sağlığı ve öğrencilerin geleceği kurban ediliyor” ve “Çocukların geleceği için mücadele ediyoruz” yazılı döviz ve pankartlarla yürüyen göstericiler, yürüyüş boyunca tasarruf politikalarını kınayan sloganlar attı.

Bundan birkaç yıl önce “Ana okulu isyanı” adlı bir örgütlenmeye giden ana okulu öğretmenleri turuncu tişörtleriyle kortejin en önünde yer aldı. Onları ilk ve orta öğretim öğretmenleri izledi. Parlamento binasının yanındaki meydanda bir konuşma yapan “Ana okulu isyanı”nı başlatanlardan Anki Jansson, “Stop diyoruz. Artık yeter. Burada kendimiz için, daha fazla dayanabilmek için bulunuyoruz. Çocukları ihmale yol açan tüm ek işler kaldırılsın. Biz burada çocuklar için ve geleceğe yatırım için bulunuyoruz. Bir değişim görmek istiyoruz. Bizi dinleyin, artık yeter, isyan asla bitmeyecek” dedi.

'POLİTİKACILAR OKULA ÖNCELİK VERMELİ'

Öğretmenler Federasyonu Başkanı Johanna Jaara Astrand, okullardaki öğretmen sayısının yetersizliğine dikkat çekerek “Eğer daha fazla eğitimli öğretmen işe alınmazsa geleceğimiz olumsuz etkilenecek. Politikacılar okula öncelik vermeli. Birlikte hareket edersek güçlü oluruz. Politikacıları etkileyebiliriz” şeklinde konuştu.

Evrensel'den Murat Kuseyri'nin haberine göre İsveç’in en yüksek tirajlı gazetesi Aftonbladet’te gösterilerin yapıldığı gün Öğretmenlerin Ulusal Birliği Başkanı Asa Fahlen ve Öğretmenler Federasyonu Başkanı Johanna Jaara Astrand’ın birlikte kaleme aldıkları eğitim sistemindeki aksaklıkları ele alan bir makaleleri yayımlandı. “İsveç okullarındaki durum tamamıyla sürdürülemez” başlıklı makalede, belediyelerin okullarda yaptıkları kısıntıların birbirini izlediği ve Öğretmenler Federasyonu’nun yaptığı anket çalışmasının her on belediyeden yedisinin eğitimde kısıntılara gittiğini gösterdiği belirtildi.