Istranca ormanlarında taş ocağının genişletilmesi için 144 bin ağaç kesilecek!

Istranca ormanlarında taş ocağının genişletilmesi için 144 bin ağaç kesilecek!

Istranca ormanlarında taş ocağının kapasitesinin artırılması için 144 bin ağaç kesilmesi kararına tepki gösteren Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, ''Istrancalar kaybedilirse Trakya bitecek ama aslında İstanbul da bitecek. Suyu nereden bulacaklar?'' dedi.

Kırklareli’de Istranca ormanlarının da bulunduğu Kapaklı köyünde kapasite artışı isteyen taş ocağı için 144 bin 871 ağaç kesileceği ortaya çıktı.

Kapaklı köyünde kalker ve dolomit ocağı kapasite artışı talep edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran işletme, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu da sundu. Arazilerin tarla vasfında olması nedeniyle sahiplerinden alınacağı ifade edilen raporda, bölgedeki ağaç türlerinden de söz edildi.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, raporda 144 bin 871 ağaç kesileceğine dikkat çekilerek “Ancak, proje alanında eşzamanlı faaliyet olmayacağı için ocak üretim alanı genişledikçe ve peyderpey alınan orman izinlerine göre kesim yaptırılacaktır. Toplam proje süresi - ocak ömrü dikkate alındığında bir taraftan rehabilite edilen ve ağaçlandırılan alanların da olacağı söz konusudur” ifadeleri yer aldı. Ayrıca proje kapsamında kesilecek ağaç sayısının 5 katı kadar ağaç dikileceği ifade edildi.

ÇED süreci 4 Kasım’da başlayan projeye ilişkin İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı geçen pazartesi yapıldı. 

'SUSUZLUK KAPIDA, HEM DE PANDEMİ DÖNEMİNDE'

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle toplantıya katılamadığını ama yazılı itirazda bulunduğunu vurgulayan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, kesim planlanan bölgenin Istrancalar’da olduğuna dikkat çekti. 

Çidem şunlar söyledi: 

“Kırklareli genelinde son 5-6 yılda ormanımıza, toprağımıza 200 dosya geldi. Bunların sadece yüzde 5 kadarı gölet ve tarımsal tesis. Geri kalanı enerji madencilik dosyaları. Sektörel dağılıma bakarsanız, hepsi su kaynakları ve yeraltı su besleme alanlarında. Yeraltı suyumuz emniyetli işletme rezervine ulaştığından su tahsislerine kapatıldı. Ama dinleyen var mı? Orası belli değil. Tek bir gerçek var.. Susuzluk kapıda. Hem de pandemi döneminde.. Buradaki yeraltı sularının besleme alanı neresi derseniz: Istrancalar. Yeraltı su besleme alanı üzerinde onlarca madencilik faaliyeti var. ‘5 bin, 10 bin, 50 bin derken yaklaşık 145 bin ağaç keseceğiz’ diyorlar. Istrancalar kaybedilirse Trakya bitecek ama aslında İstanbul da bitecek. Suyu nereden bulacaklar?”

DAHA FAZLA