İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Düzce susuzluk çekiyor

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Düzce susuzluk çekiyor

İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan Düzce, su sıkıntısı çekiyor. AKP'li Düzce Belediyesi araç yıkanmaması ve bahçe sulanmaması yönünde uyarılar yaparken, Belediye Meclisi'ndeki muhalefet partileri içme suyu borularının yenilenmesi için önerge verdi.

İstanbul'un en önemli su kaynaklarından biri olan Melen çayı havzası içinde bulunan Düzce’de su sıkıntısı yaşanıyor. Sık sık su kesintileri yaşanan Düzce'de aralıklarla verilen su yüksek katlara ulaşmıyor. Su sıkıntısını kaynaktaki yetersizliğe bağlayan AKP'li Düzce Belediyesi ise yaptığı açıklamada, bahçelerin sulanmamasını, araçların yıkanmamasını istedi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, 2007 tarihinden itibaren İstanbul’un su ihtiyacının büyük bölümünü sağlayan Melen çayının yüzde 80’i Düzce sınırları içinde bulunuyor. İstanbul’a kesintisiz su akışını sağlamak amacıyla 2012 yılında programa alınan ve yapımı devam eden Melen Barajı da Düzce sınırları içinde yer alıyor. Melen çayının yanı sıra bölgede çok sayıda akarsuyu da havzasında bulunduran Düzce’de su sıkıntı had safhaya ulaştı.

'İSTENİLEN MİKTARDA SU GELMİYOR'

AKP'li  Düzce Belediyesi yaptığı anonslarla şehir halkından suyu gereksiz kullanmamalarını istedi. Belediyenin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Ana borular ve depolardaki suyun bitmesinden dolayı bazı mahallelerimize su geç ulaşmakta ve yüksek katlara su verilememektedir. Ana hatlardaki borulara ve depolara su besleme çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Ancak yapılan tüm çalışmalara rağmen Düzce Merkez içme suyu kaynağı olan Uğur Suyu Deresinden alınan su miktarında azalma yaşandığından, içme suyu arıtma tesisimize istenilen miktarda su gelmemektedir. İçme suyu ile bahçe sulaması, araç ve sokak yıkaması yapmamanızı ve su tüketimine ekstra özen gösterilmesini tüm vatandaşlarımızdan rica ederiz.”

'KAYNAK ÜZERİNDE SU DEPOLARI OLUŞTURULMADI'

Su kaynakları içinde olup da susuz kalmalarına bir anlam veremeyen Düzceliler tepki vermeye başladı. Konu belediye meclis toplantılarına da yansıdı. Muhalif partiler su sıkıntısı konusunda soru önergesi verdi. CHP ve İYİ parti grup başkanlarının verdikleri önergelerde belediyenin 1985 tarihinde yapılan ve o tarihten sonra da yenilenmeyen içme suyu arıtma tesisinin durumu sorgulandı. Önergenin gerekçeli bölümünde de şu görüşler yer aldı:

“1985 tarihinde Düzce’nin içme suyu 120 bin nüfusa göre planlandı. Bugün Düzce’nin nüfusu 180 bin. O tarihlerde, içme suyu şebekesi de asbestli borulardan oluştu. Bugün mevcut su kaynağı yeterli gelmediği gibi, kaynak üzerinde su depoları da oluşturulmadı. Asbestli borular da ömrünü tamamladığı için, su kaçakları yaşanıyor. Bu şartlar altında içme suyu boruları yenilenmeli, mevcut arıtma tesisi güçlendirilmelidir.”

DAHA FAZLA