İstanbul’un ortasında yıllardır süren kentsel dönüşüm mağduriyeti: ‘Ne proje başladı ne de kira yardımı yapıldı’

İstanbul’un ortasında yıllardır süren kentsel dönüşüm mağduriyeti: ‘Ne proje başladı ne de kira yardımı yapıldı’

Ataşehir’deki Yenişehir Mahallesi’nde TOKİ tarafından yapılacak olan kentsel dönüşümde süreç uzadıkça mahalle sakinleri mağduriyet yaşıyor. TOKİ’yi aradıklarında yanıt alamadıklarını söyleyen bir mahalle sakini, ¨Tek isteğimiz projenin bir an önce başlaması ve netlik kazanması¨ diyor.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

İstanbul’un Ataşehir ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi’nde Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi, adeta yılan hikâyesine dönmüş vaziyette. TOKİ tarafından yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinde süreç uzadıkça mahalle sakinleri artan kira fiyatları ve zorlu geçim koşulları nedeniyle mağduriyet yaşıyor.

Aslında bölgedeki kentsel dönüşüm atılımları 10 yıl öncesine kadar uzanıyor. Anlatılanlara göre proje ilk olarak Ataşehir Belediyesi tarafından yapılmak isteniyor. Mahalle sakinleri ve dernekler ile toplantılar düzenleniyor fakat daha sonra bilinmeyen bir sebeple Ataşehir Belediyesi bu projeden çekiliyor. Sonralarda ise özel bir şirket de kentsel dönüşüm projesi talebiyle mahalle sakinleri ile toplantılar yapıyor. Bu şirket, daha önce yaptıkları projeleri mahalleliyle paylaşıyor, yeni yapılacak projeye ilişkin detaylardan bahsediyor fakat daha sonra bu özel şirketle de herhangi bir şekilde masaya oturulamıyor.

İleri’ye konuşan ve adını vermek istemeyen bir mahalle sakini 2018 senesinde TOKİ tarafından bölgede kentsel dönüşüm yapılmak istendiğini ve her daireye karşılık ekstra bir ödeme olmaksızın bir daire verileceğinin, dairelerin 98 m2 olacağının ve yapım sürecinde kira yardımının yapılacağı sözünün verildiğini söyledi.

‘BÖLGE BİZE SÖYLENMEDEN 3 ETABA BÖLÜNDÜ’

¨AKP Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem de bölgede dolaşarak, bu bölgede kentsel dönüşümü yapacaklarını söylüyordu¨ diyen mahalle sakini, şöyle devam etti:

¨Biz olayın seçim arifesinde olması nedeniyle siyasi bir amaçla yapıldığını düşündük ancak işler ciddiye binince muvafakatnamelerimizi verdik. Daha sonra bölge bize daha önce hiç bahsedilmeden 3 etaba bölündü. 1. Etap Baraj Yolu denilen bölgeyi kapsıyor. Orada yıkıma başladılar, bize ise geçen yıl şubat ayında ulaşarak en kısa sürede yıkımın başlanacağına dair bilgilendirme yaptılar. Ancak herhangi bir gelişme olmadı.”

NE PROJEYE BAŞLANDI NE DE KİRA YARDIMI YAPILDI

“Maddi durumu iyi olanlar mahalleden ayrıldılar. Kalanlar ise geçim sıkıntısı yaşayan insanlar hep¨ diyen mahalle sakini, ¨Biz de kiraya çıktık ancak projeye başlanmadığı ve kira yardımı da yapılmadığı için bu durum bize geçim sıkıntısı yarattı. Artık sinemaya dahi gitmek lüks bir hâle geldi. Eskiden ayda bir kez bile olsa Adalar’a giderdik, şimdi bunları düşünmeye bile şansımız olmuyor.”

‘MAHALLE KADERİNE TERK EDİLDİ’

Kentsel dönüşüm kapsamında muvafakatname vermek istemeyen mahalle sakinlerinin de olduğunu ancak onlara ¨kamulaştırma yaparız¨ diyerek belediyeden konut rayiç bedelleri istendiğini iddia eden mahalle sakini, ¨Konut rayiç bedelleri de metrekare başına hesaplandığı ve evin gerçek değerinin oldukça altında bir miktara tekabül ettiği için onlardan da bir şekilde muvafakatnameler alındı¨ dedi.

Bölgelerin etaplara ayrılması ve insanların da mahalleyi terk etmesiyle mahallenin ıssızlaştığını hatta mahalleye yağmacıların da gelmeye başladığını ve terk edilmiş apartmanların dış kapılarının dahi söküldüğünü belirten mahalle sakini, bu durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) kadar bildirdiklerini ancak herhangi bir müdahalenin olmadığını ve mahallenin adeta kaderine terk edildiğini söyledi.

‘TOKİ DE TELEFONLARIMIZI AÇMAZ OLDU’

Süreç dahilinde TOKİ’nin Halkalı’daki ofisini arayarak bilgi sahibi olmaya çalıştıklarını belirten mahalle sakini, “Son zamanlarda TOKİ de telefonlarımızı açmaz oldu. Süreç uzadıkça insanların endişeleri artıyor. Bize şimdi geçtiğimiz günlerde bir süre verdiler ve bir ay içerisinde evleri tamamen boşaltın dediler. Tek isteğimiz projenin bir an önce başlaması ve netlik kazanması” ifadelerini kullandı ve ekledi:

¨Çünkü TOKİ tarafından yapılacak olan kira yardımı, yıkıma başlandıktan yaklaşık 3-4 ay sonra verilmeye başlanacak ve her geçen gün yıkım süreci uzadıkça geçim sıkıntılarımız katlanarak artıyor.¨

TOKİ: KONUTLAR BUGÜN BOŞALTILMAYA BAŞLANACAK

TOKİ Kentsel Dönüşüm Birimi ile yaptığımız görüşmede projenin son durumuna ilişkin verilen bilgiye göre ise konutların bugün itibarıyla boşaltılmaya başlanacağı ancak projenin ne kadar süre içerisinde tamamlanacağına dair herhangi bir bilgiye sahip olmadıkları belirtildi.

DAHA FAZLA