İstanbul'daki toplanma alanları: 'Olası bir depremde ölsek de kalsak da mezarlığa gideceğiz'

İstanbul'daki toplanma alanları: 'Olası bir depremde ölsek de kalsak da mezarlığa gideceğiz'

HDP'li Ali Kenanoğlu, Deprem Araştırma Komisyonu tarafında hazırlanan rapor üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. 

İleri Haber

HDP’li Ali Kenanoğlu, Deprem Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor üzerine Meclis’te konuştu. Kenanoğlu, “İstanbul’un birçok bölgesinde, birçok ilçesinde toplanma alanı olarak sadece mezarlıklar var, toplanma alanı olarak sadece mezarlıklar. Yani, deprem olduktan sonra, sağsanız da ölüyseniz de gideceğiniz yer belli. Yani mezarlığa gideceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Deprem Araştırma Komisyonu tarafında hazırlanan rapor üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuştu. 

Geçen yıl İzmir’de yaşanan deprem sonrasında TBMM’de grubu bulunan partilerin ortak katılımıyla kurulan komisyonun 4 aylık bir çalışma sonucunda 467 sayfalık bir rapor hazırladığını belirten Kenanoğlu, konuşmasında öncelikle daha önce Meclis’te hazırlanan deprem raporlarındaki önerilerin sözde kaldığını ve gerekli adımlarım atılmadığını ifade etti.

1948’den günümüzde dek geçen 73 yılda 23 kez imar affı yapıldığını söyleyen Kenanoğlu bu imar aflarının 11 tanesinin son 19 yılda AKP iktidarı döneminde yapıldığına dikkat çekerek iktidarı eleştirdi.

‘DEPREME DEĞİL, KANAL İSTANBUL’A YATIRIM’

Komisyon görüşmelerinde olası İstanbul depremi üzerinde çokça durulduğunu da aktaran Kenanoğlu, iktidarın depremlere karşı tedbirlere yatırım yapmak yerine Kanal İstanbul gibi projelere yatırım yaptığını vurguladı.

‘ÖLSEK DE KALSAK DA MEZARLIĞA GİDECEĞİZ…’

Olası İstanbul depremine ilişkin toplanma alanları konusuna da değinen Kenanoğlu, “İstanbul’un birçok bölgesinde, birçok ilçesinde toplanma alanı olarak sadece mezarlıklar var, toplanma alanı olarak sadece mezarlıklar. Yani, deprem olduktan sonra, sağsanız da ölüyseniz de gideceğiniz yer belli. Yani mezarlığa gideceğiz. Barınma alanı neresi? Birçok ilçe açısından barınma alanı da sadece AVM’ler kalmış. Bu tablo bile aslında bütün bir iktidarın bakış açısını ortaya koyuyor. Yirmi yıldır, yirmi beş yıldır bir iktidar yönetiyor burayı. Yani, toplanma alanı mezarlıklar, barınma alanı da AVM’ler olmuş yani başka yer kalmamış İstanbul’da, böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

‘DEPREM VERGİLERİ NE OLDU?’

Kenanoğlu, konuşmasının son bölümünde ise ‘99 Marmara Depremi sonrasında 21 yıldır toplanan deprem vergilerinin akıbeti sordu.