İstanbul'daki #AşağıBakmayacağız eyleminde gözaltına alınan 23 kişi Kartal Adliyesi'nde: 2 kişi tutuklandı!

İstanbul'daki #AşağıBakmayacağız eyleminde gözaltına alınan 23 kişi Kartal Adliyesi'nde: 2 kişi tutuklandı!

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için Kadıköy'de yapılan eylemlerde gözaltına alınmalarının ardından adliyeye sevk edilen 23 kişiden 2'si tutuklandı.

İleri Haber

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör Melih Bulu'yu ve hukuksuz tutuklamaları protesto etmek üzere İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Kadıköy'de bir araya gelen yurttaşlara polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırmış ve 93 kişi işkenceyle gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 104 kişinin 82'si, ifadelerinin alınmasının ardından bırakıldı. 22 kişi ise bugün Kartal Adliyesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Adliye önündeki basın açıklamasına Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile İlhan Cihaner de katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Öğrenci Sendikası'ndan Ulaş Karaağaç ve ve Boğaziçi Üniversitesi'nden Esra Akdere yargılamaların hukuksuz olduğuna dikkat çekerken, arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

10 ÖĞRENCİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ

Savcılıkta ifadeleri alınan 23 kişiden 10’u tutuklamaya, 13’ü ise adli kontrol şartıyla hakimliğe sevk edildi.

11 KİŞİ HAKKINDA EV HAPSİ VE YURT DIŞI YASAĞI 

Mahkemeye adli kontrol talebiyle sevk edilen 13 kişiden 11'i hakkında ev hapsi ve yurttışı yasağı kararı verilirken, 2 kişi için yalnızca yurt dışı yasağı cezası verildi. 

SORGULAMALARDA HUKUKLA ALAKASI OLMAYAN SORULAR

Adalet İçin Hukukçular, sosyal medya hesabından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen öğrencilere hukukla bağı olmayan sorular sorulduğunu belirtti. Hukukçuların paylaşımına göre öğrencilere: 

"Boğaziçi ile alakan ne? 

Daha önce de katıldın mı böyle eylemlere?  

Sizi bu eylemlere kim sürükledi?  

Daha önceki rektör değişikliklerinde eylem yaptın mı?  

Bu eylemleri üzerine vazife mi görüyorsun?" soruları soruluyor. 

 

Tutuklama talebiyle sevk edilen öğrenciler hakkında 1 saatlik aranın ardından kararlar açıklandı. Mahkeme, 6 kişi hakkında yurt dışı yasağı kararı, 2 kişi hakkında ev hapsi ve yurt dışı yasağı, 2 kişi hakkında ise tutuklama kararı verdi.