İstanbul'da Soma anması: 'Fitratınız ölüm, normaliniz açlık'

İstanbul'da Soma anması: 'Fitratınız ölüm, normaliniz açlık'

Sorumluların cezalandırılmaması nedeniyle aradan geçen sürede katliamın devam ettiğini vurgulayan Saygılı, “Soma’dan bu yana çeşitli iş kollarında gerçekleşen iş cinayetlerinde 11 bin 400 işçi yaşamını yitirdi. Yani Soma’dan bugüne 38 Soma daha yaşandı” dedi.

İleri Haber

Video: Emre Orman

2014’te 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’nın yıl dönümünde İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Kadıköy’de bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Fitratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fitratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim normalimiz direnmek, fitratımız mücadeledir” denildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te, Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde akşam saatlerinde çıkan yangında resmi rakamlara göre 301 işçi yaşamını yitirdi. Katliamın 6. yılında İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Kadıköy’de anma düzenlendi.

‘İŞÇİ SINIFININ KATİLLERİNDEN HESABI HALK SORACAK’

Anma öncesi yapılan yürüyüşe polis tarafından engelleme girişiminde bulunulurken, girişime rağmen yurttaşlar Rıhtım’a yürüdü. Burada bir konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “İsçi sınıfının katillerinden hesabı halk soracak” dedi.

‘SORUMLULAR ÖDÜLLENDİRİLDİ’

Basın açıklamasını ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı okudu. Açıklamasına, “Bu topraklar çok acıya tanıklık etti. Ancak yakın tarihimi bakımından biri var ki tüm işçi emekçiler ve demokrasi güçleri bakımından kanamayı sürdüren bir yara olmaya devam ediyor” sözleriyle başlayan Saygılı, aradan 6 yıl geçmesine rağmen ölümlere yol açan patronlara ve denetleme görevini yerine getirmeyen iktidara göstermelik soruşturmalar ve cezalar dışında bir şey olmadığını, sorumluların adeta ödüllendirildiğini kaydetti. 

‘SOMA’DAN BUGÜNE 38 SOMA DAHA YAŞANDI’

Sorumluların cezalandırılmaması nedeniyle aradan geçen sürede katliamın devam ettiğini vurgulayan Saygılı, “Soma’dan bu yana çeşitli iş kollarında gerçekleşen iş cinayetlerinde 11 bin 400 işçi yaşamını yitirdi. Yani Soma’dan bugüne 38 Soma daha yaşandı” dedi.

‘İŞÇİLERE KARŞI ADI KONULMAMIŞ BİR SAVAŞ VAR’

Konuşmasının devamında, düzenin, patronların ve sermayenin güvenliğini her şeyin üzerinde tuttuğunun altını çizen Saygılı, işçilere karşı adı konulmamış bir savaşın yürütüldüğünü söyledi. “Bugün açlıkla salgın arasında her an kaybetmeye devam ettiğimiz işçi-emekçiler verilmeyen bu hesabın ve benzerlerinin devamı değil de nedir?” diye soran Saygılı, 6 yıl önce 301 işçiye mezar olan madenlerden 200 işçinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı haberlerinin gelmesinin aradan geçen sürede hiçbir şeyin değişmediğinin çarpıcı bir özeti olduğunu ifade etti.

‘İŞÇİLERE AÇLIK VE ÖLÜM BU DÜZENİN FİTRATIDIR’

Salgın döneminde emekçilere karşı atılan adımları sıralayan Saygılı, “Sermaye düzeninin işçilere ve emekçilere her durumda ölüm ve açlıktan başka vaadi yoktur. İşçilere açlık ve ölüm bu düzenin fitratıdır, normalidir” şeklinde konuştu.

‘FİTRATINIZ VE NORMALİNİZ ÖLÜM’

Saygılı, açıklamasının son kısmında ise şu ifadeleri kullandı:

“Fitratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fitratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim normalimiz direnmek, fitratımız mücadeledir. Tüm emekçileri ve demokrasi güçlerini Soma ve salgın süreci başta olmak üzere tüm işçi katliamlarının hesabını sormak ve taleplerimiz için birleşmeye, kapitalizme karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.”

Anma sırasında sık sık, “Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor”, “Soma’yı unutma, unutturma”, “Evde açlık, işte salgın, kahrolsun kapitalizm” sloganları atıldı.