İstanbul'da Newroz kutlaması: 224 gözaltı

İstanbul'da Newroz kutlaması: 224 gözaltı

Newroz, Yenikapı'daki miting alanında soğuk havaya rağmen coşkuyla kutlandı. Alanda "Hükümet istifa" sloganları atıldı.

İleri Haber

Türkiye'nin pek çok kentinde yurttaşlar Newroz kutlaması için bir araya gelirken, kutlamaların İstanbul'daki adresi Yenikapı'daki miting alanı oldu. Yurttaşlar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri; "Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz" şiarıyla düzenlenen kutlamalar için sloganlarla miting alanına yürüdü.

Kutlamalar, soğuk havaya rağmen coşku ile başladı. Alanda bulunanlar halaylar ile coşkuyu büyüttü.

"Hükümet istifa" sloganlarının atıldığı miting alanında Newroz ateşi, Barış Anneleri tarafından yakıldı.

BULDAN'DAN KONUŞMA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yenikapı'da miting alanında sahneye çıkarak kalabalığa seslendi. AKP-MHP iktidarının sona ermesine 2 aydan daha az bir süre kaldığını söyleyen Buldan, "Barışı, adaleti, özgürlüğü 14 Mayıs'ta sandıklarda ilan edeceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada Newroz nedeniyle trafiğe kapatılan saat 05.30’dan 19.00’a kadar bazı yolların trafiğe kapalı olacağı duyuruldu. Valilik, kapatılan yollar ve alternatif güzergahları şöyle duyurdu:

"Namık Kemal Caddesi ile bu caddeye çıkan tüm cadde ve sokaklar, bağlantıya uygun noktalardan kapatılacak, Şehit Vefa Kara Kurdu Üst Geçidi, Yenikapı İDO İskelesi ile Yenikapı Miting Alanı Arası Yanyol (Yenikapı Etkinlik Alanı İç Yolu), Mahramacı Sokaklar trafiğe kapatılacak. Alternatif güzergahlar olarak Vatan Caddesi, Millet Caddesi, Balat Sahil, Atatürk Bulvarı kullanılabilecek."

224 KİŞİYE GÖZALTI!

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre; Yenikapı Meydanı’nda yüz binlerin katılım sağladığı Newroz’un son bulması ardından kitleye saldıran polis, aralarında engelli çocuk ve avukatların da olduğu yaklaşık 224 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği’ne götürüldüğü belirtildi.

İstanbul Yenikapı Meydanı’nda, “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla yüz binlerin katılım gerçekleştirdiği Newroz’un son bulmasının ardından dağılan kitleye müdahale eden polis, yaklaşık 200 kişiyi gözaltına aldı. “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan na be” ve “Biji berxwedana zindana” sloganı attıkları gerekçesiyle bir grubu gözaltına almak isteyen polislere kitle tepki gösterdi. Bunun üzerine kitleye saldıran polisler, yüzlerce kişiyi işkence ile gözaltına aldı.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA: 224 GÖZALTI

İstanbul Valiliği’nden Newroz kutlamalarına ilişkin açıklamada, 224 kişinin gözaltına alındığı belirtildi:

“Fatih İlçemiz Yenikapı Miting Alanı’nda, bugün HDP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Nevruz Kutlaması’ açık hava toplantısı sırasında; Alana yasadışı pankart ve flama sokmaya çalışan, yasadışı slogan atarak taşkınlık çıkaran (224) şahıs hakkında güvenlik güçlerimizce yakalama işlemi uygulanmıştır. Konuyla ilgili tahkikat devam etmektedir.”