İstanbul'da Kaz Dağları protestosu: 'Saldırı, Mehmet Cengiz'e 'rahat ol' demek içindir'

İstanbul'da Kaz Dağları protestosu: 'Saldırı, Mehmet Cengiz'e 'rahat ol' demek içindir'

Kaz Dağları'ndaki saldırı Kadıköy’de protesto edildi. Doğa savunucuları tarafından burada yapılan açıklamada, geçen hafta Cengiz Holding’in maden projesi ÇED toplantısının halkın tepkisi üzerine yapılmadığı hatırlatılarak, bu sabahki saldırı “manidar” olarak nitelendirildi.

İleri Haber

Kaz Dağları’ndaki doğa katliamına karşı 425 gündür direnen yurttaşların bu sabah jandarma baskınıyla gözaltına alınmasına Kadıköy’de tepki gösterildi. Yapılan açıklamada, “Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold'dur! Onlar ormandan gidene kadar direnmeye edeceğiz. Bugün Kaz Dağları'na sahip çıkmak memlekete sahip çıkmaktır, dünyaya sahip çıkmaktır” denildi.

Kanadalı firma Alamos Gold ve Türkiye taşeronu Doğu Biga Madencilik’in Çanakkale'nın Kirazlı ilçesinde yaptığı maden arama faaliyetleri kapsamında binlerce ağacı kesmesinin ardından, Kaz Dağları'nı savunmak için bölgede 425 gündür nöbet tutan yurttaşlar sabah saatlerinde 100’ün üzerinde jandarmayla yapılan baskın sonucu gözaltına alınarak alandan çıkarıldı.

Saldırı sırasında direnişçilerin aileleri ve avukatları ile görüşmelerine, hatta tuvalete gitme isteklerine ve görüntü almalarına izin verilmedi. Yapılan işlemlerin ardından 4 doğa savunucusu serbest bırakıldı.

‘ZAMANLAMA MANİDAR’

Saldırı, Kaz Dağları İstanbul Dayanışması tarafından Kadıköy’de protesto edildi. Doğa savunucuları tarafından burada yapılan açıklamada, geçen hafta Cengiz Holding’in maden projesi ÇED toplantısının halkın tepkisi üzerine yapılmadığı hatırlatılarak, bu sabahki saldırı “manidar” olarak nitelendirildi.

‘HER YERDE KARŞINIZDA OLACAĞIZ’

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Alamos Gold ve tüm madenciler ormanlık alanda bulunmaya ve çalışmaya devam ederken, ülkenin her yanında ormanlık alanlarda ağaç kesimleri yapılırken Çanakkale Valiliği’nin nöbet alanını pandemi bahanesi ile boşaltması kabul edilemez. Biz Kaz Dağları’nı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı şirketlere terk etmeyeceğiz. Hiçbir yerde geri adım atmayacağız. Kaz Dağları’nda, Cerattepe’de, Murat Dağında, Munzur’da, Fatsa’da… Her yerde karşınıza çıkacağız. Yaşam savunucularından önce 13 Ekim 2019’dan bu yana ruhsatsız bir şekilde Kirazlı’da bulunan Alamos Gold tahliye edilmelidir. Arkadaşlarımız şimdilik bırakıldı ancak alanda neler olduğunu henüz bilmiyoruz. Kirazlı Nöbet Alanı’na yapılan ve yaşam savunucularına karşı yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz. Bizler bu kararın neden verildiğini biliyoruz.”

‘SALDIRI CENGİZ’E ‘RAHAT OL’ DEMEK İÇİNDİR’

Kararın pandemiyle bir ilgisi olmadığının belirtildiği açıklamanın devamında,  “Halilağa'da halkın katılımı toplantısını yaptırmadığımız Cengiz için keyfi bir karardır bu. Bu tahliye sermayeye, ‘siz rahat olun biz sizin yanınızdayız’ demek içindir” denildi.

‘YAŞAM SAVUNUCULARINI DEĞİL ALAMOS’U TAHLİYE ET’

Açıklamanın son kısmında şunlar kaydedildi:

“Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold'dur! Onlar ormandan gidene kadar direnmeye edeceğiz. Bugün Kaz Dağları'na sahip çıkmak memlekete sahip çıkmaktır, dünyaya sahip çıkmaktır, tüm kamuoyunu, kitle örgütlerini, muhalefet partilerini, çevre ve ekoloji örgütlerini, tüm bu dünyada yaşamak isteyen insanları Kaz Dağları’na sahip çıkmaya Çağırıyoruz. Yaşam savunucularını değil, Alamos’u tahliye et!“

DAHA FAZLA