İstanbul'da her 1 milyon kişiye bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi düşüyor...

İstanbul'da her 1 milyon kişiye bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi düşüyor...

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

İleri Haber

CHP’li Levent Gök, ülke genelinde ADSM’lerin sayı ve imkan yönünden yetersizliğini Meclis gündemine taşıdı. İstanbul’da 1 milyon kişiye 1 ADSM düştüğünü belirten Gök, randevu bulunamaması nedeniyle “Yurttaşlarımız bu koşullar altında özel sağlık sektörünün insafına terk edilmektedir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Ülke genelinde yeterli sayıda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) bulunmaması ve mevcut ADSM’lerdeki imkanların yetersiz olması sebebiyle yurttaşların bu sağlık kurumlarından randevu alamadıklarını belirten Gök, “Ülke genelinde 130 adet ADSM hizmet verirken, İstanbul’da 16, Ankara’da 10 ve İzmir’de 6 ADSM bulunmaktadır. İstanbul’un nüfusunun 16 milyona yaklaştığı düşünüldüğünde 1 milyon kişiye bir ADSM düşmekte, bu sayı Ankara’da 560 bin, İzmir’de ise 730 bin olarak hesaplanmaktadır” dedi.

‘ADSM’LER İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ’

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alamayan yurttaşların ADSM’lere gelerek sağlık hizmeti almaya çalışmakta, talepleri karşılanmayanların ise özel klinik ve laboratuvarlara başvurmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Gök, ADSM’lerdeki diş protezi laboratuvarlarının âtıl durumda olması, diş teknisyenlerinin alanları dışındaki işlerde görevlendirilmesi ve steril malzeme yetersizliğinin ADSM’leri işlevsizleştirdiğini belirtti.

‘YURTTAŞLAR ÖZEL SEKTÖRÜN İNSAFINA TERK EDİLDİ’

“Yurttaşlarımız bu koşullar altında özel sağlık sektörünün insafına terk edilmektedir” diyen Gök, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

1- Ülke genelinde ADSM’lerin sayılarının artırılmasına yönelik yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?

2- Yurttaşlarımızın ağız ve diş sağlığı alanında başvurabilecekleri sağlık merkezlerinin çeşitlendirilmemesinin sebeplerini açıklar mısınız?

3- 2010 – 2021 döneminde ADSM’lerde tedavi olan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?

4- 2010 – 2021 döneminde özel ağız ve diş sağlığı klinikleri ve laboratuvarlarında tedavi olan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?

5- 2015 – 2021 döneminde MHRS üzerinden ADSM’lerden randevu alan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız? 

6- 2015 – 2021 döneminde randevu almadan ADSM’lere gelerek tedavi olan yurttaşlarımızın sayısını illerimize göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?

7- 2010 – 2021 döneminde asli görevlerinden farklı alanlarda görevlendirilen ADSM çalışanlarının sayısını ve sözü geçen çalışanların görevlendirildiği alanları yıllık temelde açıklar mısınız?

8- Diş protezi laboratuvarı çalışır halde bulunan ADSM’leri açıklar mısınız?