İstanbul’da HDP ile dayanışma eylemi: 'AKP, siyasi intiharını gerçekleştirdi'

İstanbul’da HDP ile dayanışma eylemi: 'AKP, siyasi intiharını gerçekleştirdi'

İstanbul’da da Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, HDP’ye ve HDP’lilere yönelik saldırıları protesto etti.

Emre Orman

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, hakkındaki 2,5 yıl hapis cezasının Anayasa Mahkemesi’nce onaylanmasıyla düşürüldü. Aynı saatlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’nin kapatılması talebiyle iddianame düzenlendi ve aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Sezai Temelli ile birlikte HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da bulunduğu 687 isim hakkında siyaset yasağı getirilmesi talep edildi.

Yurt genelinde birçok ilde Gergerlioğlu ve HDP ile dayanışma eylemleri gerçekleştirildi. İstanbul’da da Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, HDP’ye ve HDP’lilere yönelik saldırıları protesto etti. “Barışı ve adaleti savunmak suç değildir. Ömer Faruk Gergerlioğlu halkın vekilidir” yazılı pankart açılan eylemde, “Halkın demokrasi mücadelesi durmaz, HDP kapatılamaz” “Halkın iradesi gasp edilemez” “HDP yalnız değildir” yazılı dövizler de taşındı.

Eylemde konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı, HDP’nin kapatılmaya çalışılması ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle İnsan Hakları Eylem Planı’nın aslında ne olduğunun deklare edildiğini vurgulayarak “Reformlardan bahseden AKP, dün mecliste siyasi intiharını gerçekleştirdi. HDP, bileşenleri, Kürt siyasi partileri, devrimci sosyalist gelenekler onlarca parti kurabilirler, yenisini inşa edebilirler. Ama AKP kapatılırsa, değil yenisin inşa etmek, sokakta gezecek yüzleri olmayacak.” dedi.
İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okunmasının ardından “HDP umuttur umut dimdik ayakta” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarıyla eylem sona erdi.