İstanbul'da filyasyon ekibinde görev alan öğretmen yaşadıklarını anlattı: 'Düzenli test yok, maske bile verilmiyor...'

İstanbul'da filyasyon ekibinde görev alan öğretmen yaşadıklarını anlattı: 'Düzenli test yok, maske bile verilmiyor...'

İstanbul’da bir süredir hasta ve temaslıları evlerinde kontrol eden öğretmen, uygulamanın barındırdığı riskleri ve yaşadıklarını anlattı. Filyasyon ekibinde gönüllü olarak görev alan öğretmen, “Ekibe katılan öğretmenlere ne maske ne araç, ne koruma, ne kıyafet… Hiçbir şey verilmiyor. Öğretmenlere test de yapılmıyor” dedi.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Öğretmenler bir süredir, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle valilikler tarafından kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde oluşturulan ekipler arasına alınarak, tedavisi evde devam eden koronavirüs (Covid-19) hastalarını kontrol ediyor. 

Peki alanında uzman sağlıkçılar dışındaki kamu görevlilerinin, filyasyon ekiplerine dahil edilmesi hangi riskleri barındırıyor? Uygulamanın, salgının daha fazla yayılmasına yol açtığı eleştirileri devam ederken, İl Salgın Denetim Merkezleri’nin filyasyon ekiplerinde gönüllü olarak görev alan ve İstanbul’da bir lisede öğretmen olan bir yurttaş, İleri Haber’e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Öğretmenlerin ücret almadan, gönüllü olarak filyasyon ekiplerine dahil edildiklerini belirten öğretmen, “Sağlıkçılardan oluşan filyasyon ekipleri temmuz – ağustos aylarında yeterli oluyordu ama artık salgın İstanbul’da artık öyle bir boyutta ki… Vakalar çok artınca okullara yazı gönderdiler, gönüllü öğretmen istediler. Fakat sıkıntı şu; gönüllü öğretmenlere ücret ödenmediği gibi aynı zamanda izin de verilmiyor. Yani öğretmenler sosyal sorumluluk bilinciyle hem derse giriyorlar hem de ders sonrası evlere denetime çıkıyor” dedi.

‘HASTALAR 112’YE ULAŞAMIYOR’

Filyasyon ekiplerine katılmasının ardından gördüğü eksikler hakkında konuşan öğretmen, “Hiç gidilmediği hâlde sistemde gidilmiş gibi gösterilen evler var. Aslında denetimi organize etme görevi verilen kurumlar sistemde her şeyi görebiliyorlar. Çok ciddi açmazlar ve saçmalıklar var. Organizasyon yetersiz. Ücret verilmiyor ve insanlar bu yüzden görev almak istemiyor” ifadelerini kullandı.

Filyasyon ekibinde görevli öğretmen şunları kaydetti:

“Gittiğimiz evlerde birçok kişi 112’ye ulaşamadığını söyledi. 112 kilitlenmiş durumda. Hasta olan kişi evden çıkamıyor, durumu ağır ama 112’ye ulaşamıyor, İl Sağlık Müdürlüğü’ne de ulaşamıyor. İstanbul’un genelinde durum böyleymiş. Sağlık görevlileri de çok yetersiz kalıyor. Parası olan bu işi özel hastaneden doktor isteyerek hallediyor.”

‘VİRÜS ÖĞRENCİLERDEN BULAŞIYOR’

Denetime gittiği evlerde virüsün evdeki öğrenciden bulaştığını tahmin eden birçok yurttaşla karşılaştığını belirten öğretmen, “Hemen hemen gittiğim bütün evlerde virüsün öğrencilerden bulaştığı söylendi. Bunu da şu şekilde tahmin ediyorlar; mesela anne ve baba evden çalışıyor. Başka yerden bulaşma şansı yok. Ziya Selçuk ‘Okullardan bulaşmadığını ispatladık’ açıklamaları yapıyor ama okula giden çocuklar bulaş riskini ciddi anlamda arttırıyor” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRETMENLERE KORUYUCU EKİPMAN BİLE VERİLMİYOR’

Öte yandan filyasyon ekiplerine alınan bir öğretmenin mutlaka eğitim alması gerektiğini belirten görevli, öğretmenlere maske, koruyucu kıyafet ve dezenfektan dağıtılmadığını, ayrıca düzenli test de yapılmadığını söyledi:

“Öğretmenlere eğitim verilmiyor mesela bu da çok büyük bir eksiklik bana göre. Filyasyona bir kişi alındıysa ona en azından online eğitim verilebilir. Eğitim verilmediği gibi, filyasyon ekiplerine ne maske ne araç, ne koruma, ne kıyafet… Hiçbir şey verilmiyor. Öğretmenlere test de yapılmıyor”