İstanbul'da 'Demokrasi Nöbeti'ne polis saldırısı, İzmir'de abluka

İstanbul'da 'Demokrasi Nöbeti'ne polis saldırısı, İzmir'de abluka

İstanbul'da HDP'nin 'Demokrasi Nöbeti' açıklamasına saldıran polis, İzmir'de ise abluka altına aldı.

İstanbul'da HDP'lilerin 'Demokrasi Nöbeti' eylemine polis saldırdı. Saldırı sonucu gözaltılar olduğu bildirildi.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, İstanbul'un Esenyurt ilçesinde HDP'liler, İçişleri Bakanlığı'nın Diyarbakır, Mardin ve Van seçilmiş belediye eş başkanlarının yerine kayyum atamasına karşı başlattıkları 'Demokrasi Nöbeti'ne başladı. HDP'lilerin başlattıkları 'Demokrasi Nöbeti'nde açıklamaya izin vermeyen polis müdahalede bulundu.

HDP öncülüğünde başlayan “Demokrasi Nöbeti”nin İstanbul’daki ilk ayağı Esenyurt’ta bulunan Cumhuriyet Kent Meydanı'nda yapılmak istendi. Meydanı ablukaya alan polis, burada gösteri ve yürüyüşün valilikçe yasaklandığını anons etti.

Anons sonrası HDP Urfa Miilletvekili Ömer Öcalan'ın diyalog girişimi devam ederken, polis biber gazi ve plastik mermi ile kitleye saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Saldırı sırasında polis Milletvekili Ömer Öcalan'ı darp etmeye çalıştı.

Eylemler Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları'nın görevden alınarak yerlerine kent valilerinin kayyum olarak atanması sonrası başlatılmıştı.

İZMİR'DE POLİS ABLUKASI

İzmir'de de HDP İzmir İl Örgütü, milletvekilleri Serpil Kemalbay, Ayşe Sürücü, Şevin Coşkun, Habip Eksik ve Musa Piroğlu’nun katılımıyla İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan nöbet, polis ablukası altında gerçekleştirildi.

Evrensel'de yer alan habere göre, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu burada yaptığı açıklamada "Ne zulüm ne yolsuzluk ne de hukuksuzluk, adaletsizlik sona erdi. İstanbul'da seçimleri kaybetmenin öfkesini Mardin, Diyarbakır, Van'dan çıkarmaya çalışıyorlar. Seçilmiş vekillere dava açıp vekilliklerine son vermek istiyorlar. Biz bu zulmü, yasaklanan grevlerden, kadın eylemleri önündeki barikatlardan, doğanın yağmalanmasından, tek adamın iki dudağı arasından biliyoruz. Saray yıkılana kadar, özgür ve demokratik toplum kurulana kadar mücadele edeceğiz" diyerek kayyumun tüm halkların iradesine atandığına dikkat çekti.

HDP'nin demokrasi nöbetine İzmir Barosu da destek verdi.