İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 19 bin 950 TL oldu

İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 19 bin 950 TL oldu

Kentte yaşam maliyeti son bir yılda yüzde 86 arttı.

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre kentte, 4 kişilik bir ailenin mayıs ayında ortalama yaşam maliyeti 19 bin 950 liraya yükseldi. Nisan ayına göre artış bin 440 oldu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) 3 aylık periyotlar halinde yayımladığı İstanbul’daki yaşam maliyeti araştırmasının mart-nisan-mayıs sonuçları açıklandı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin İstanbul’da yaşama maliyeti ortalama 19 bin 950 lira oldu.

YAŞAM MALİYETİ BİR YILDA YÜZDE 86 ARTTI

Gazete Duvar'dan Hazal Ocak'ın haberine göre araştırmada, İstanbul’da ortalama bir hanenin yaşam maliyetindeki değişiklikler tespit edildi. Yaşam maliyetini etkileyen harcama grupları ve incelenen maddeler paylaşıldı. Buna göre mayıs ayında İstanbul’da yaşam maliyeti artış oranı yüzde 7,78 olarak gerçekleşti. Mayıs ayı değişim oranlarına göre İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık (son 12 ay) artış oranı ise yüzde 86,02 oldu.

4 kişilik bir ailenin mayıs ayında yaşama maliyeti ortalaması 19 bin 950 lira olarak belirlendi. Maliyet nisan ayına göre bin 440 lira arttı. Mart ayı ortalaması 17 bin 77 lira, nisan ayı ortalaması ise 18 bin 510 liraydı.

ÇAY FİYATI BİR AYDA YÜZDE 30 ARTTI

Araştırma kapsamında ürün fiyatlarındaki aylık değişimler de incelendi. Buna göre, mayıs ayında nisan ayına göre en çarpıcı fiyat değişimlerinden biri yüzde 30 artışla çayda görüldü. Yine araştırmaya göre et-kıymanın fiyatı mart ayında yüzde 21, nisan ayında yüzde 2, mayıs ayında ise yüzde 15 arttı.

Yoğurdun fiyatı da nisan ayında yüzde 28, mayıs ayında yüzde 19 artarken ağız ve diş bakımı ürünlerinde mayıs ayı fiyat artışının oranı yüzde 22’yi buldu.

DAHA FAZLA