İstanbul'da 111 bin dönümlük tarım alanı imara açılarak 'ticaret alanı' ilan edildi!

İstanbul'da 111 bin dönümlük tarım alanı imara açılarak 'ticaret alanı' ilan edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beykoz'da 111 bin metrekarelik alanı imara açtı. Bin 443 ağaç bulunan parselde 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek şekilde AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticaret alanları inşa edilebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarında 111 bin metre karelik alanı imara açtı. Bin 443 ağaç bulunan parselin 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticari birimler inşa edilebilecek. İmara açılan arazi, 2018 başlatılan süreçle ormana yapılması planlanan 553 adet villa projesinin ortasında bulunuyor.

2018 yılının temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Beykoz'da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 553 adet villa projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmıştı.

Sözcü'den Özlem Güvenli'nin haberine göre, villalar, özel orman alanında kalan üç ayrı parsele inşa edilecek, 267 numaralı 111 bin metrekarelik tarla niteliğindeki parsele ise 20 otel, 13 spor tesisi yapılacaktı. Kasım 2018'de bu proje için alınan “ÇED gerekli değildir” kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkarılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Yeni hazırlanan planda bakanlık, proje dışına çıkarılan 111 bin metrekarelik tarım araziyi askıya çıkardı.

TARIM DIŞI KULLANIMA AÇILDI

Ormanlık alana yapılacak olan villa projesinin ortasında kalan parsel, Çevre Düzeni Planı'nda “tarımsal niteliği korunacak alan” niteliğinde bulunuyor. Parsel için yapılan plan değişikliğinde, arazinin tarım dışı kullanılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kamu yararı kararı alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık, 18 Eylül 2019 tarihli kararında arazinin tarım dışı kullanılmasına onay verdi.

TARIM ALANINA, AVM, OTOPARK, MAĞAZALAR YAPILACAK

“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" statüsü taşıyan alan için hazırlanan imar planında alanın yüzde 55'i yani 61 bin metrekaresi ticaret alanı, kalan yüzde 45'i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek. Alanın 7 bin metrekaresi ilkokul, 3 bin metrekaresi cami, 18 bin 645 metrekaresi park, 3 bin metrekaresi pasif yeşil alan, 17 bin 814 metrekaresi yol için ayrıldı.

Villa projesi gündeme geldiğinde parsellerin sahipleri dikkat çekmişti. Tapuda, sonradan spor tesisi yapılmasından vazgeçilen ve şu an yeni planı yapılan 267 numaralı parsel Nesip Mustafa Merter ve Mehmet Berke Merter adına kayıtlıydı. Mehmet Berke Merter, geçtiğimiz dönem CHP’li İBB Meclis üyesiydi. 

Özel orman alanına yapılacak villaların bulunduğu iki parsel de Merter ailesine aitti. Villa yapılacak diğer özel orman parseli de KİPTAŞ üzerine kayıtlı gözüküyordu. Tapu sahipleri ile o dönem Özyazıcı İnşaat “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri” imzalanmıştı. Kiptaş’tan Özyazıcı İnşaat’a ve yüklenici ZRS Yapı’ya devir sözleşmesi yapılmıştı.

DAHA FAZLA