İstanbul’da 100 kişiden 60’ı geçinecek kadar para kazanamadı

İstanbul’da 100 kişiden 60’ı geçinecek kadar para kazanamadı

İBB İstanbul İstatistik Ofisi'nin kasım ayı İstanbul Barometresi araştırmasına göre, İstanbulluların yüzde 87,6 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul İstatistik Ofisi’nin, kentin nabzını tutan “İstanbul Barometresi” araştırmasının ikincisi yayınlandı. Bu ikinci raporda da halkın öncelikli gündemi yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ve ekonomik sorunlar oldu. İstanbul’un en önemli üç sorunu sırasıyla, olası İstanbul depremi, ekonomik sorunlar ve ulaşım olarak ifade edildi.

Araştırmaya göre, hem ülke hem de kendi ekonomisinin kötüleşeceğini düşünenlerin oranı arttı. Katılımcıların yüzde 60,2’si kasım ayında geçinecek kadar para kazanamadığını; yüzde 87,6 ise 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını söyledi. Katılımcıların yüzde 49,6’sı çalıştığını belirtirken, yüzde 28,7’si işten çıkarılma korkusu yaşadığını kaydetti. İş arayanların yüzde 75’i yakın dönemde iş bulamayacağına inandığını belirtti.

COVID-19'UN AİLE İÇİ GÜNDEMDE YERİ ARTTI

İBB İstanbul İstatistik Ofisi, ekim ayında, ev içi gündeminden duygudurum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul halkının nabzını tutan “İstanbul Barometresi” araştırmasını yayınlamaya başlamıştı. İstanbul Barometresi ile her ay aynı temada sorular ile yapılacak periyodik anketler sayesinde, İstanbullunun sıcak gündem konularına dair düşünceleri, belediye hizmetlerine karşı farkındalığı ve tutumu analiz ediliyor. “İstanbul Barometresi Kasım 2020 Raporu”, 23 Kasım – 1 Aralık 2020 tarihleri arasında 850 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşerek hazırlandı. Rapora göre, kasım ayında halkın gündemi şöyle oldu:

Katılımcılara kasım ayı içerisinde evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 55,3’ü Covid-19’u, yüzde 27’si ekonomik sorunları, yüzde 6’sı ise İzmir depreminin konuşulduğunu belirtti. Ekim ayı ile karşılaştırıldığında, Covid-19’un aile içerisindeki gündemde yerinin arttığı görüldü.

İSTANBUL’UN GÜNDEMİ: COVID-19, KANAL İSTANBUL, FORMULA 1...

Katılımcıların yüzde 73,1’i Covid-19’un, yüzde 13,3’ü Kanal İstanbul projesinin ve yüzde 5,2’si ise Formula 1’in İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti.

Katılımcıların yüzde 41,7’si İzmir depreminin, yüzde 16,1’i Dr. Özlem Türeci, Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibinin aşı çalışmalarının, yüzde 12’si ise döviz kuru hareketliliğinin Türkiye’nin gündemi olduğunu ifade etti.

EN ÖNEMLİ SORUN OLASI İSTANBUL DEPREMİ

Katılımcılara yöneltilen “Sizce İstanbul’un en önemli sorunu nedir?” sorusuna, yüzde 60,4 olası İstanbul depremi, yüzde 52,6 ekonomik sorunlar, yüzde 41,1 ulaşım yanıtını verdi.

Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre azalarak yüzde 55,1’e geriledi. Ekonominin yakın dönemde iyileşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre artarak yüzde 22,8’e çıktı. Ekonominin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ise ekim ayına göre artarak yüzde 22,1 oldu.

DAHA FAZLA