İstanbul Valiliği, sanayi sektöründe mesai bitiş saatini patronun 'takdirine' bıraktı

İstanbul Valiliği, sanayi sektöründe mesai bitiş saatini patronun 'takdirine' bıraktı

İstanbul Valiliği, mesai bitiş saatinin patronların yetkisinde olduğu yönünde açıklama yaptı.

İstanbul Valiliği, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi sektöründe mesai saati başlangıcı 07.00 olmak kaydıyla çalışma bitiş saatlerinin patronların yetkisinde olduğu yönünde açıklama yaptı. Doç. Dr. Aziz Çelik, "Mesainin bitiminde takdir diye bir şey olmaz. Çalışma süreleri yasalarla belirlenmiştir takdire bağlı değildir!" diyerek kararı eleştirdi.

İstanbul Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 4 Kasım tarihinde organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşları için mesai başlangıç ve bitiş saatlerine yönelik aldığı karara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 4 Kasım tarih ve 100 sayılı kararının 4. maddesinde organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşları için mesai başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak düzenlenmiştir. Mesai saati başlangıcının 07.00 olması kaydıyla fazla mesai veya vardiyalı çalışma yapmak isteyen firmalarımızın mesai bitiş saatlerini belirleme yetkisi kendi takdirlerindedir” denildi.

'SİZİN İŞ HUKUKUNDAN HABERİNİZ YOK MU?'

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik Valiliğin açıklamasına sosyal medya hesabından "Böyle saçmalık olmaz! Mesai 07.00'de başlayacak ama mesai bitiş saati işverenin takdirinde olacakmış. Sizin iş yasasından, iş hukukundan haberiniz yok mu? Mesainin bitiminde takdir diye bir şey olmaz. Çalışma süreleri yasalarla belirlenmiştir takdire bağlı değildir!" diyerek tepki gösterdi.