İstanbul Valiliği bu binayı 'az hasarlı' buldu!

İstanbul Valiliği bu binayı 'az hasarlı' buldu!

İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi binası depremin ardından ağır hasar aldı. Öğrencilerin girmeyi reddettiği bina için İstanbul Valiliği'nin yaptığı 'az hasarlı' tespiti ise dikkat çekti.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Avcılar’da bulunan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi binası geçen hafta meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremde ciddi hasar gördü. Buna rağmen hafta başı derslerin yapılacağı söylenen fakültede, bazı akademisyenler ve öğrenciler binaya girmedi. Can güvenliklerinden endişe eden öğrenciler okulda oturma eylemi yaparken, Valilik tarafından dün yapılan açıklamada açıklamada fakülte için ‘az hasarlı’ tespitinin yapılması dikkat çekti.

Avcılar’da bulunan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde ağır hasar almış ve onarımın arından bina 2 yıl sonra eğitime açılmıştı. Geçen hafta Silivri açıklarında gerçekleşen 5.8’lik depremle bina bir kez daha ciddi hasar gördü.

 

Duvarlarında ve kolonlarında derin çatlaklar oluşan, sıvaları dökülen ve paslı inşaat demirleri ortaya çıkan binada pazartesi günü ders başı yapma kararı alındı. Ciddi hasar gören binada can güvenliklerinden endişe eden öğrenciler ve bazı akademisyenler binaya girmedi. Öğrenciler, yaptıkları eylemle binanın kullanılamaz durumda olduğunu ve içeriye girmek istemediklerini haykırdılar.

BİNAYA 'AZ HASAR' TESPİTİ!

İstanbul Valiliği tarafından dün yapılan açıklamada ise binanın ‘az hasarlı’ olduğu tespitine yer verildi.

Açıklamanın ilgili kısmında şu ifadeler kullanıldı:

"İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü (Haseki) Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Sağlık Bilimleri Fakültesi (Bakırköy) binaları, Veteriner Fakültesi (Avcılar) binasının az hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Binaların yapım yılı ve kullanım amacı dikkate alınarak yapılacak performans analizleri neticesine göre hareket edilmesi gerektiği bildirilmiştir. Yapılan çalışmalarda hasar tespit durumuna göre binalarda sunulan eğitim ve sağlık hizmetlerinin devamına ilişkin karar, her iki üniversitemizin rektörlüklerince verilecektir."

‘AZ HASARLI’ NE DEMEK?

Öte yandan  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesindeki Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü’nün 'Yapı Hasarı' kısmında ‘az hasarlı’ yapı için şu ifadelere yer verildi:

“- hafif hasar/ az hasar (İng. light damage) Binanın taşıyıcı sistem elemanlarında herhangi bir hasar oluşmadığı, taşıyıcı olmayan yapı elemanlarında sıva çatlakları düzeyinde kalmış hasarın meydana geldiği, kullanılmasında sakınca görülmeyen durumlar...”

BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Fakülte binasından dün alınan karot örneklerinin alınarak beton testine gönderilmesinin ardından bugün de kontroller yapıldı. Öğrencilere, yarın derslerin iptal edildiği duyurulurken, okul yönetiminden beklenen açıklama ise akşam saatlerinde geldi. Açıklamada, 2-22 Ekim tarihleri arasında fakültedeki eğitim-öğretim hizmetlerine ara verildiği duyuruldu.

O açıklama şöyle:

"26.09.2019 tarihinde meydana gelen depremde hasar gören Üniversitemiz Veteriner ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde eğitim-öğretim hizmetlerine 2-22 Ekim 2019 tarihleri arasında ara verilmiştir. 22 Ekim'den sonraki süreç hakkında Rektörlüğümüzce ayrıca duyuru yapılacaktır."