İstanbul Üniversitesi'nde hukuksuzca işten çıkarılan ve sesini duyurmak isteyen işçilere polis ve ÖGB engeli!

İstanbul Üniversitesi'nde hukuksuzca işten çıkarılan ve sesini duyurmak isteyen işçilere polis ve ÖGB engeli!

İstanbul Üniversitesi'nde hukuksuzca işten çıkarılan yaklaşık 40 kantin işçisinin sesini duyurmak üzere okulda çalışan personelle konuşmak isteyen işçiler, polisler ve özel güvenlik birimleri tarafından engellendi.

İzel Sezer - @izelsezer

AKP'nin geçen sene Meclis'ten geçirdiği üniversitelerin bölünmesi yasasının ardından bölünen İstanbul Üniversitesi'nde Tez-Koop-İş Sendikası'na üye olan yaklaşık 40 kantin işçisi işten çıkarıldı. Sesini öğrencilere, akademisyenlere ve personellere duyurmak isteyen işçiler, İktisat Fakültesi kantininde işçilerle konuştuğu esnada, sivil polisler ve özel güvenlik birimlerinin (ÖGB) müdahalesiyle karşılaşarak engellendi.

"Biz işten çıkarılanlarız, ekmeğimizden edilenleriz. 15 yıldır buraya emek verip bir kağıt parçası gibi kapının önüne koyulanlarız" diyen işçiler, güvenliklere ve kendilerini engelleyen polislere seslenerek "Ben işçiyim, ben düşman değilim, katil değilim. İşçiyim ve sizin yaptığınız muameleleri hak etmiyoruz. Emek veren insanlara bu kadar saygısızlık yapılmaz, siz de işçisiniz" dedi.

Sesini duyurmak isteyen işçileri "kamu düzenini bozmak"la suçlayan ÖGB, işçilerin suç işlediğini öne sürerek susturmaya çalıştı.

NE OLMUŞTU?

Öğrencilerin ve akademik personelin tüm itirazlarına rağmen AKP'lilerin "yeni üniversite yasa tasarısı" adı altında üniversiteleri bölme yasasını Meclis’ten geçirmesi üzerine İstanbul Üniversitesi bölünmüş ve İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakülteleri İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa isimli yeni bir üniversiteye geçirilmişti.

İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesinin ardından ödeneklerin kesilmesi üzerine üniversitede birçok problemin yaşanmasının ardından, bu sefer de yaklaşık 40 kantin işçisi işten çıkarıldı.

Yıllardır üniversite bünyesinde çalışan yaklaşık 40 işçinin, kantin personeli ihalesinde özelleştirmeye gidileceği bahanesiyle işine son verilirken, işçilere iki aylık ihbar süresinde ödeme yapmamak için ise işçilerin fesih bildirimlerini alelacele verdiler.