İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın taşınmasına veliler tepkili: ‘Sanat sürgün edilemez’

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın taşınmasına veliler tepkili: ‘Sanat sürgün edilemez’

İÜDK’nin Maltepe’deki bir plazaya taşınması kararına tepki gösteren veliler, ¨Ülkemizi yobaz ve yozlaşmış anlayıştan arındıracak en önemli hayat damarlarımızdan birisi olan sanat için herkesi bize destek olmaya davet ediyoruz¨ dedi.

İleri Haber

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı (İÜDK) öğrencilerinin velileri, Kadıköy Rıhtım’da bulunan konservatuvar binasının Maltepe’ye taşınmak istenmesine tepki gösterdi. Taşınmak istenen binanın önünde açıklama yapan Veli İnisiyatifi, ¨İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sürgün edildiği bu yerde, eğitim kalitesinin düşmesi sonucu işlevsiz hale getirilerek yok edilmek mi isteniyor?¨ diye sordu.

İÜDK’nin, Kadıköy Rıhtım’daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait binadan Göztepe’ye taşınmasına karar verilmişti. İstanbul Üniversitesi rektörlüğünün kendi çizdirdiği projeyi yetersiz alan, imar sorunu gibi bahanelerle reddetmesi üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) İÜDK’ye Maltepe’nin Gülsuyu mahallesinde imalathane ve iş yerlerinin arasında bir plaza kiraladı.

‘TÜRKİYE GENELİNDE OKULLAR AÇILMASINA RAĞMEN BİZİM OKULUMUZ EĞİTİME BAŞLAYAMIYOR’

Konservatuvar binasının Maltepe’ye taşınması kararına tepki gösteren İÜDK Veli İnisiyatifi dün, konservatuvarın taşınmak istendiği bina önünde bir araya geldi. ¨Son dakikada, mecburen kiralanan yeni binanın zamanında hazır olamayacağı okulumuzun web sitesinde açıklanmıştır. Türkiye genelinde okular açıldığı halde bizim okulumuz eğitime başlayamamaktadır¨ ifadelerinin yer aldığı açıklamada veliler, üniversite yönetimine şu soruları yöneltti:

- Okulumuzun taşınması sonucu hem branş hem de kültür dersleri öğretmenlerinin birçoğu okulumuzdan ayrıldı. Eğitim kadromuzdaki bu önemli boşluk nasıl doldurulacak?

- Okulun yeri Kadıköy ilçesinden başka bir ilçeye taşınırken önceden öğrenci ve velilere neden bilgi verilmedi? Okulun yerine göre hayat düzenini şekillendirecek yüzlerce ailenin önceden bilgi alıp karar verme hakkı neden çiğnendi? 6 Eylül’de açılması gereken okulun yeni adresinin velilere önceden resmi olarak tebliğ edilmemesi görev sorumluluğuna uygun mudur?

- Binanın tadilatının bitmesi ve taşınma işlemlerinin tam olarak gerçekleşmesi için süre belirsiz durumda. Tüm ülkede dersler yüz yüze yapılırken konservatuvar öğrencileri uzaktan eğitime mahkûm mu edilecek? Bu durum, okulumuzun bağlı olduğu Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatlarına aykırı değil midir?

- Tadilat süreci boyunca eğitimin daha fazla aksamaması için bir “b” planı var mıdır?

- Okulumuzdan yapılan önceki açıklamalarda “üç ayda özel vinç ve ekipmanlar ile taşınabilir” denilen antika piyano ve müzik enstrümanlarımızın, kütüphanemizin ve arşivimizin taşınması yeni açıklamada belirtilen bir aylık sürede nasıl yapılacak?

- Okulumuzun kiralaması yeni eğitim dönemine çok az zaman kala yapılmıştır. Bu durumda, Milli Eğitim’den gerekli izinler ve fiziki şartlar ile ilgili uygunluk alındı mı?

- Okulumuzun yeni binası, sanat eğitiminin gereksinimi olan özel mimari ölçülerle inşa edilmediğine göre sahne sanatları ve müzik için gerekli kriterlere sahip çalışma alanları var mı? Yerin kat kat altında, penceresiz, tavan yüksekliği uygun olmayan salonlarda sahne sanatları eğitimi verilebilir mi?

- Ortaokul ve lise öğrencilerinin yılın büyük bir bölümünde karanlık akşam saatlerinde derslerinin bittiği düşünülürse, güven ile okula gelip gidişlerinin sağlanması için ne gibi tedbirler alındı?

- Yüz yıllık kadim tarihe sahip Türkiye’nin en büyük sanatçı fabrikası olan okulumuz otoyol kenarındaki bu kiralık plazada ne kadar kalacak? Kira kontratının süresi ve şartları neler?

- Kamu kaynaklarının tasarruflu kullanılmasına dair devletin üst kademelerinden yoğun uyarıların geldiği bu günlerde okulumuzun yeni binasının tadilatı, kira bütçesi ve taşınma masrafları kamuoyu ile neden paylaşılmıyor?

‘MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ’

¨Ortaokul çağında bu okula giren ve üniversiteden mezun olana kadar sanat eğiminin zorlu yolunda yürümeye başlamış genç sanatçı adayları olan çocuklarımızın geleceği için, kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz¨ diyen veliler sözlerini şöyle sonlandırdı:

¨Ülkemizi yobaz ve yozlaşmış anlayıştan arındıracak en önemli hayat damarlarımızdan birisi olan sanat için sorumluluk sahibi tüm devlet kurumlarını, çözüme yönelik adım atabilecek tüm bürokrat ve devlet adamlarını, konu ile ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarını bu mücadele için bize destek olmaya davet ediyoruz.¨

DAHA FAZLA