İstanbul trafikte dünya 9'uncusu oldu

İstanbul trafikte dünya 9'uncusu oldu

416 şehirde yapılan araştırmalarda trafik yoğunluğunda ön sıralarda Türkiye’den 4 şehir var.

Avrupa’nın en büyük navigasyon şirketi olan TomTom’un 2019 yılı trafik yoğunluğu raporuna göre İstanbul ilk on sıranın içerisinde yer alıyor. Altı kıta, 57 ülke 416 şehirde trafik yoğunluğunun ölçüldüğü araştırmada İstanbul 9, Ankara 100, İzmir 134 ve Bursa 208’inci sıraya yerleşti.

Araştırma kapsamında raporlanan kentler arasında Kayseri, Türkiye'de trafik sıkışıklığının en az olduğu şehir olarak belirlendi. 2018 yılı verileriyle karşılaştırıldığında trafik yoğunluğunda İstanbul ve Antalya'da yüzde 2, Ankara'da da yüzde 1 oranında artış olduğu kaydedildi. İzmir, Bursa, Mersin, Konya ve Kayseri'de ise trafik yoğunluğunda yüzde 1'lik azalma oldu.

TRAFİKTE KAYBEDİLEN ZAMAN

Araştırmada söz konusu kentlerde trafiksiz ortamda normalde gerekli olan sürenin kaç katının trafikte geçirildiği de ölçüldü. Buna göre İstanbul'da sürücü ve yolcular normal sürenin yüzde 53, Ankara’da yüzde 32, İzmir’de yüzde 29 ve Kayseri’de yüzde 17 olarak daha fazla trafikte zaman geçirdiği raporlandı.

Dünyada ise trafiğin en sıkışık olduğu kentler sırasıyla Hindistan'ın Bengaluru (yüzde 71); Filipinler'in Manila (yüzde 71) ve Kolombiya'nın Bogota (yüzde 68) kentleri oldu. Trafiğin en açık olduğu kentler ise ABD'nin Greensboro-High Point (yüzde 9); İspanya'nın Cadiz (yüzde 10) ve ABD'nin Akron (yüzde 10) kentleri olarak sıralandı.

Araştırma genelinde trafik yoğunluğunun azaldığı kent sayısı 63 olarak belirlenirken 239 kentte trafik yoğunluğu daha da arttı. 2019'da dünyadaki sürücü ve yolcular trafikte ortalama 87 dakika kaybetti.