İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı Danıştay önünde basın açıklaması yapmak isteyen kadınlara polis engeli

İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı Danıştay önünde basın açıklaması yapmak isteyen kadınlara polis engeli

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı Danıştay'ın yürütmeyi durdurması için toplanan kadınlara polis engel oldu. Danıştay önünde gelişmeleri değerlendiren Avukat Yelda Koçak, "Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi için buradayız" dedi.

İleri Haber

Birçok kadın ve LGBTİ+ örgütleri, emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, dernek, çeşitli inisiyatif ve platformlardan kadınlar, Eşitlik İçin Kadın Platformu'nun (EŞİK) çağrısıyla Türkiye'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı Ankara Danıştay binasının önünde basın açıklaması yapma kararı aldı.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı yürütmenin derhal durdurulmasını isteyen kadınların basın açıklaması polisler tarafından engellendi.

Öte yandan Danıştay 10. Dairesi, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararının iptali için açtığı davadaki yürütmeyi durdurma talebine Cumhurbaşkanlığı’nın savunmasını dinledikten sonra karar vereceğini açıklamıştı. Fakat sözleşmenin kaldırılmasına sayılı günler kala Danıştay hâlâ bir adım atmamıştı.

Danıştay önünde gelişmeleri değerlendiren Adalet İçin Hukukçular üyesi Avukat Yelda Koçak, "Türkiye 1 Temmuz'da İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceği için Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesini istiyoruz" dedi.

Koçak şunları söyledi:

"Şu anda Danıştay 10. Hukuk Dairesi önünde bir tane dosyamız var yürütmeyi durdurma kararı incelemesi için bekleyen. Danıştay 10. Hukuk Dairesi, bu hukuksuz geri çekilmeye karşı dur diyebilir. Daha önceki dosyalarımızda da öncelikli olarak incelenmesini talep ettiğimiz dosyalarımız var. Bugün de vereceğiz. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına hakkında Danıştay'ın bir an önce yürütmeyi durdurma kararı vermesini istiyoruz."

 

DAHA FAZLA