İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi Genel Kurul'da mor örtüyle protesto edildi: 'Bir avuç tarikat oyu için feda ettiniz'

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi Genel Kurul'da mor örtüyle protesto edildi: 'Bir avuç tarikat oyu için feda ettiniz'

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi Meclis gündemine geldi. CHP Grubu'nun önerisi reddedilirken, Gülizar Biçer Karaca sözleşmenin feshini kürsüden protesto etti.

İleri Haber

Meclis Genel Kurulu’nda CHP’nin 'İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin yol açtığı toplumsal ve hukuksal sorunların araştırılması' için genel görüşme önerisi kabul edilmedi. Öneriye ilişkin söz alan CHP’li Gülizar Biçer Karaca, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını protesto etmek için hatip kürsüsünü mor örtüyle kapattı. Bunun üzerine birleşime ara verilirken, dönüşte Karaca’ya uyarı cezası verildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından 'İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin yol açtığı toplumsal ve hukuksal sorunların araştırılması'na ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından genel görüşme önerisi verildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ PROTESTOSU

Öneriye dair CHP Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını protesto etmek için hatip kürsüsünü mor örtüyle kapattı.Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kürsünün, söz konusu örtüyle kapatılmamasını isteyerek birleşime ara verdi.

CEZA VERİLDİ, ÖRTÜ KALDIRILDI

Bilgiç, birleşimin açılmasının ardından CHP'li Karaca'nın eyleminin, TBMM İçtüzüğünün 157'nci maddesinde belirtilen "sükuneti ve çalışma düzenini bozma" kapsamına girdiğini belirterek, kendisine "uyarma cezası" verdi. Bilgiç, Karaca'yı, konuşmasını, kürsüdeki örtüyü kaldırdıktan sonra yapması için uyardı.

Meclis Başkanvekili Bilgiç, kürsüdeki örtüyü kaldırmaması üzerine, CHP'li Karaca'nın mikrofonunu kapattı. Daha sonra Genel Kurulda görevli kavaslar, mor örtüyü kaldırdı.

​‘TARİKATLARIN BİR AVUÇ OYU İÇİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ KALDIRDINIZ’

Konuşmasını sürdüren CHP'li Karaca, 'aldığı uyarma cezasını, şahsı ve tüm kadınlar adına bir şeref madalyası olarak kabul ettiğini' söyledi.

Mor örtünün, "kadına şiddete hayır" anlamına geldiğini dile getiren Karaca, "Meclis iradesine darbe yaparak, kadına şiddetin önlenmesi, durdurulması, kadının korunması, şiddetin cezalandırılmasını amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'ni, gecenin karanlığında ortadan kaldırmak isteyenlerin karşısında, kürsüyü mor örtüyle kapattım" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin, kadına şiddeti önlemek ve bunun için politika üretmek için imzalandığını ifade eden Karaca, "Siz, 'Kadınlar şiddete uğrasın, cinayete kurban gitsin, yeter ki bizim oyumuz azalmasın.' dediniz. Şeyhlerin, tarikatların, müritlerin bir avuç oyuna muhtaç olduğunuz için İstanbul Sözleşmesi'ni onların talimatıyla geri çekmeyi yeğlediniz. Emin olun, 42 milyon kadın bunun hesabını size sandıkta soracak" değerlendirmesinde bulundu.

‘SÖZLEŞMEYİ KALDIRMAK KADIN DÜŞMANLIĞIDIR’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise hiçbir gelenek ve toplumsal değerin, insan haklarından üstün olmadığını belirtti. Pekgözegü, "Kadın ve LGBT hakları, insan haklarıdır. İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak kadın düşmanlığıdır" görüşünü savundu.

AKP’NİN SAVUNMASI: ‘KADINA ŞİDDET HER YERDE VAR’

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de uluslararası sözleşmelerin onaylanması, bu anlaşmalardan çıkılması ve feshinin, yürütmenin yetkisinde olduğunu belirtti.

Kadına şiddetin, tüm dünyanın sorunu olduğuna işaret eden Gözgeç, kadın-erkek fırsat eşitliğinde başı çeken ülkelerden Danimarka'da yüzde 52, İsveç'te yüzde 46 gibi oranlarla karşılaşıldığını aktardı.

Bu durumun, her türlü şiddetin önlenmesinde beraber mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koyduğuna dikkati çeken Gözgeç, şunları kaydetti:

"Aslolan şiddetin hiç yaşanmamasıdır. Biz diyoruz ki sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ailede yetişen nesiller şiddete başvurmaz. Bu yüzden 'güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum' diyoruz. Biz bugüne kadar şiddete karşı 'sıfır tolerans' anlayışıyla hareket ettik. Bir tek kadının, bir tek erkeğin, bir tek çocuğun dahi burnunun kanamaması için mücadele ettik ve yaptığımız düzenlemeler birçok ülkeden ileri düzeyde. Bu konunun siyasi malzeme yapılmasını istemiyoruz."

GÖRÜŞME ÖNERİSİ REDDEDİLDİ

CHP'nin genel görüşme önerisi, yapılan oylama sonucunda kabul edilmedi.