'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmanın değil, uygulamanın yollarını arayın'

'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmanın değil, uygulamanın yollarını arayın'

26 sivil toplum kuruluşu ve girişim İstanbul Sözleşmesi için ortak açıklama yayınlayarak, "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmanın değil, uygulamanın yollarını arayın" dedi.

Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önüne geçilemediği Türkiye'de, AKP iktidarının hedef aldığı kadın hakları için hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve sözleşmenin feshedilmemesi için 26 sivil toplum kuruluşu ortak açıklama yayınladı. İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişimlerine karşı yapılan açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmanın değil uygulamanın yollarını arayın” ifadelerine yer verildi.

"İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı; Ocak 2020'den bu yana 163 kadın, Temmuz 2020'de 32 kadın en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülmeyebilirdi.

Taleplerini anayasal hakları çerçevesinde dile getiren kadınlara uygulanan polis şiddeti, devleti suça ortak etmektir. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmanın değil, uygulamanın yollarını arayın."

İmzacılar:

2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi,

78'liler Girişimi,

Alevi Düşünce Ocağı Derneği,

Ankara 78'liler Girişimi,

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi,

Daktilo 1984,

Demokrasi İçin Birlik (DİB);

Demokratik Alevi Dernekleri,

Din Alimleri Derneği (DİAYDER);

Diyalog Grubu,

Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu Kadın Meclisi,

Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu,

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim,

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği,

Güvence Hareketi,

Hak ve Adalet Platformu,

Halkların Demokratik Kongresi (HDK);

Oyuncular Sendikası,

Özgürlük Araştırmaları Derneği,

PEN Yazarlar Derneği,

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği,

SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı);

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS);

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER);

Yurttaş Girişimi,

Yurttaşlık Derneği.

DAHA FAZLA